Institutul Cultural Român de la Madrid aniversează 10 ani

Institutul Cultural Român aniversează anul acesta 10 ani de prezență continuă în Spania. Proiectele culturale și evenimentele implementate de Institut de-a lungul acestui deceniu au permis apopierea publicului spaniol de o cultură română vie și efervescentă, puțin cunoscută în Spania la începutul anilor 2000.

Literatura română și filmele Noului Val s-au bucurat de o primire deosebită atât în rândul specialiștilor, cât și al publicului spaniol.

Începând cu anul 2011, când România a fost țară invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte LIBER din Madrid, interesul pentru literatura română a crescut vertiginos, spaniola fiind în prezent limba în care se fac cele mai multe traduceri din literatura română. Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în fiecare an lansări ale cărților publicate în traducere spaniolă prin programele ICR, turnee literare ale autorilor traduși, aniversări și alte evenimente literare tematice, dar desfășoară și o muncă considerabilă, mai puțin vizibilă publicului larg, de consiliere a editurilor interesate să traducă din limba română și de formare a viitorilor traducători și vorbitori de limba română.

Toate aceste eforturi au dat roade pentru că anul acesta Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Centrul Național Cărții, a organizat prima participare cu stand național la Târgul Internaționalde Carte de la Guadalajara, Mexic, cel mai relevant târg de carte în limba spaniolă. Acest desant al literaturii române în America Latină a coincis cu acordarea Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice scriitorului Norman Manea, fiind astfel primul scriitor de limba română recompensat cu această distincție. Traducerile în limba spaniolă cât și nenumărate alte cărți în limba română sunt disponibile publicului larg la Biblioteca Institutului Cultural Român (Plaza de la Lealtad 3, entreplanta derecha, 28014 Madrid) ori pot fi cumpărate timp de două săptămâni în timpul Târgului de Carte din Parcul Retiro.

Filmele Noului Val ale regizorilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean sau cele ale regizorilor de succes din noua generație precum Adrian Sitaru, Cătălin Mitulescu, Călin Peter Netzer, Radu Jude, Marian Crișan, Anca Damian, Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, pentru a menționa doar câțiva, se regăsesc nu doar în paginile revistelor spaniole de critică de film, ci și în cinematografele spaniole grație Zilelor Filmului Românesc, a căror a VII-a ediție se organizează în perioada noiembrie 2016 - iunie 2017 în 6 orașe spaniole: Madrid, Barcelona, Valencia, Granada, Cordoba și Murcia. Succesul cinematografiei românești, promovată de Institutul Cultural Român de la Madrid prin proiecții de film, participări la festivaluri internaționale, retrospective, cicluri de film de ficțiune și documentar a stârnit interesul producătorilor și companiilor de distribuiție din Spania. Astfel că, în 2016, de exemplu, companiile de distribuție locale au cumpărat și vor distribui în circuitul cinematografelor din Spania trei lungmetraje românești (BacalaureatSieranevada și Comoara), iar producătorii români au avut ocazia să își prezinte proiectele omologilor spanioli și mexicani în cadrul celei de-a doua ediții a Ventana del Cine Madrileño în luna septembrie.

Arta contemporană, teatrul și muzica s-au bucurat de o poziție privilegiată în programarea Institutului mulțumită colaborării cu prestigioase instituții spaniole: Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO, PhotoEspaña, Muzeul de Artă Contemporană din León, Muzeul Național de Arte Decorative din Madrid, Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative din Valencia, Centrul Sefarad-Israel, Centrul Dramatic Național, Festivalul de Teatru Clasic din Merida, Festivalul Internațional de Muzică și Dans din Granada, Círculo de Bellas Artes, Patrimonio Nacional sau CaixaForum. Grație acestor parteneriate, pentru a menționa doar câteva, Institutul a organizat evenimente de mare succes de public precum turneul Teatrului Odeon din București la Centrul Dramatic Național, al Teatrului „Radu Stancaˮ din Sibiu la Festivalul de Teatru Clasic de la Merida și la Teatrul Abadía din Madrid, concertul Cvartetului Enescu la Palatul Regal din Madridturneul violiniștilor Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru și a pianistului Horia Mihail în auditoriile din Zaragoza și Caixa Forum din Madrid și Barcelona, precum și concertul extraordinar Dimitrie Cantemir „Cartea muzicii" în dialog cu tradițiile otomane, românești, armenești și sefarde susținut de Jordi Savall și Hespèrion XXI.

Institutul Cultural Român de la Madrid a programat de-a lungul timpului creatori importanți din comunitatea românească din Spania: expoziții de fotografie și pictură, concerte, întâlniri literare sau academice.

Ceea ce a caracterizat încă din primii ani activitatea Institutului a fost dorința de acoperire a unei arii geografice cât mai extinse în Spania.Numai în primele 11 luni ale anului, Institutul a derulat activități culturale în Madrid, Barcelona, Avila, Sevilia, Valencia, Palma de Mallorca, Tenerife, Salamanca, San Sebastian, Coslada, Alcala de Henares, Granada, Alicante, Leon, Castellon de la Plana.

Această a zecea aniversare marchează și un nou început prin extinderea ariei de activitate în America Latină, anul acesta Institutul Cultural Român de la Madrid derulând trei proiecte culturale în Mexic și Argentina: Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, prima ediție a Festivalului de Film Românesc și itinerarea expoziției Bucureștiul sefardic la Buenos Aires.

Vă invităm să vizitați pagina de Facebook Icr Madrid pentru a descoperi imagini de la evenimentele organizate în acești ultimi ani.