BIBLIOTECA/RECOMANDARE: "Lecturas subjetivas, afinidades selectivas" de Dan Munteanu Colán

BIBLIOTECARECOMANDARE  "Lecturas subjetivas, afinidades selectivas" de Dan Munteanu Colan
Lecturas subjetivas, afinidades selectivas de Dan Munteanu Colán,
Ediciones de La Discreta, 2013

Dan Munteanu Colán, profesor, traducător și autor, prezintă în "Lecturas subjetivas, afinidades selectivas", 50 de eseuri și articole, majoritatea studii literare scrise în ultimele patru decade, dedicate unor nume, mituri și fenomene literare ca: Bernal Díaz del Castillo, Cervantes, Góngora, Clarín, Pereda, Buero, Alvar, Don Juan, Nicolás Guillén, Mujica Laínez, Carpentier, Sábato, Vargas Llosa și alții.


Bibliotecaicrmadrid.net


Dan Munteanu Colán (1944, Şoşdea) este licenţiat în filologie romanicǎ al Universităţii din Bucureşti cu „Diplomǎ de Merit” (1967) şi doctor în filologie romanicǎ al Institutului de Lingvisticǎ din Bucureşti (1981).
În 1967, a publicat primul dicţionar român-spaniol din România, elaborat în colaborare cu Constantin Parii.
Între 1971 si 1990 a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvisticǎ al Academiei Române şi, în paralel, a ţinut cursuri de traducere literarǎ la Universitatea din Bucureşti (1975-1990) şi de limba spaniolǎ la Şcoala de Limbi Străine a Ministerului Afacerilor Externe al României (1985-1987).
În 1990, Ministerul Afacerilor Externe al Spaniei i-a oferit o bursǎ pentru hispanişti străini şi a lucrat cu Manuel Alvar la Madrid. În cursul universitar 1990-1991 a ţinut un curs de limbǎ şi culturǎ românǎ ca profesor invitat la Universitatea din Oviedo, iar în cursul universitar 1991-1992 a predat un curs de lingvisticǎ romanicǎ ca profesor invitat la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria.
În 1995, autorităţile spaniole i-au acordat cetăţenia spaniolǎ prin „act de naturalizare”, cu recomandări ale unor importante personalităţi ale vieţii culturale spaniole, iar din anul 2003 este profesor de filologie romanicǎ la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria.
A tradus peste cincizeci de opere fundamentale din literatura spaniolǎ şi hispanoamericanǎ şi, până în prezent, a publicat peste cincizeci de cărţi (lingvisticǎ, criticǎ literarǎ, gramatici, dicţionare şi manuale), peste douǎ sute de studii (capitole de carte şi articole) şi peste şaizeci de recenzii şi note bibliografice pe teme de lingvisticǎ (fonologie romanicǎ comparatǎ, lexic romanic comparat, originea limbilor romanice, contact lingvistic şi interferenţe, spaniola din America, spaniola din Canare, limbi creole, lingvisticǎ textualǎ, paremiologie); literare (Leopoldo Alas Clarín, José Ortega y Gasset, Antonio Buero Vallejo, Ernesto Sábato, Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa, Jorge Amado etc.) şi de artǎ plasticǎ. A ţinut conferinţe în numeroase universităţi spaniole şi din străinătate şi a prezentat comunicări şi referate la congrese naţionale şi internaţionale.
Domeniile sale de cercetare favorite sunt: lingvisticǎ romanicǎ, contact lingvistic, pidginuri şi limbi creole, lingvisticǎ textualǎ, spaniola din America, spaniola din Canare, lexicografie şi paremiologie.
Activitatea sa profesionalǎ a fost recunoscutǎ prin acordarea unor importante premii în România şi Spania.