- 22 November 2017 - 26 November 2017
- Etichete Icr Gaudeamus Deschidere Targ de carte Romespo 2017 Gaudeamus 2017
La deschiderea de miercuri a celei de-a 24-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de Învățătură, care va avea loc până duminică, 26 noiembrie 2017, în Pavilionul Central al Romexpo, au fost prezente numeroase oficialiatăți, alături de scriitori și personalități ale lumii editoriale, printre care domnul Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Georgică Severin, directorul general al Societății de Radio și Radiodifuziune (SRR), doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român (ICR), doamna Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, domnul Atila Vizauer, președintele Centrului Cultural Media Radio România, scriitorul Matei Vișniec, președintele de onoare al Târgului Gaudeamus, ediția din 2017.
Președintele Institutului Cultural Român, partener Gaudeamus — Radio România, Liliana Țuroiu, a subliniat, în discursul de deschidere a salonului de carte, că, la fel ca la târgurile din străinătate, unde este organizator, la Gaudeamus, ICR vorbește despre același lucru — piața editorială din România. „ICR este prezent constant la Târgul de Carte Gaudeamus – cu producția sa editorială, cu informații despre programele pe care le derulează, dar și cu un program de evenimente – restrâns din punct de vedere cantitativ, dar consistent, sperăm noi, din punct de vedere calitativ. Sigur, misiunea noastră la Gaudeamus este întrucâtva mai simplă față de misiunile pe care le avem la târguri de carte precum cele de la Paris, Goteborg sau Madrid – acolo reprezentăm România, aici ne reprezentăm în primul rând pe noi, ca instituție care are și o activitate editorială. Dar și în cadrul participărilor pe care le coordonăm la mari târguri internaționale de carte, și la un mare târg românesc precum Gaudeamus e vorba despre același lucru: piața editorială din România. O piață care, cu toate dificultățile ei inerente, se numără printre fenomenele cele mai vii și mai dinamice - și acesta este un lucru pentru care cred că trebuie folosit acest prilej pentru a le mulțumi, deopotrivă, autorilor, pentru talentul lor, traducătorilor, pentru pricepere, redactorilor pentru profesionalismul lor și editorilor pentru curajul și spiritul antreprenorial fără de care nu ne-am bucura de asemenea sărbători ale cărții. Suntem bucuroși să fim aici, într-o atmosferă destinsă și distinsă, și adresăm un gând bun publicului cititor, pe care îl invităm la lansările cărților publicate de Editura ICR, prin Centrul Național al Cărții, și la dezbaterea de duminică organizată de ICR, în cadrul acestei ediții Gaudeamus. Prin cărți, deschidem cu adevărat ușile Europei”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.
Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a anunțat că în cadrul unei întâlniri cu Asociația Editorilor și cu reprezentanți ai distribuitorilor au fost stabilite o serie de „planuri extrem de concrete pentru încurajarea lecturii”. „Unul dintre ele îl va cuprinde și pe Gaudeamus, astfel încât, în parteneriate, pentru că deja este titularul unui savoir faire extrem de important, să facă din evenimentul Gaudeamus Călător un prilej de întâlnire nu numai unde Radio România are studiouri teritoriale, ci și în toate capitalele de județ, astfel încât oamenii, tinerii, elevii, copiii să aibă șansa să pună mâna pe carte tipărită, cititul cărții tipărite neavând egal ca experiență”, a spus Lucian Romașcanu.
Președintele director general al SRR, Georgică Severin, a afirmat că „poate cea mai de succes formă culturală în care s-a manifestat Radioul în ultimul sfert de veac” este Gaudeamus, „ca o dovadă că atunci când iubești cultura, când iubești cartea și mai ales când nu ești dispus la compromisuri acest fenomen poate să existe”.
„România este extrem de competitivă în primul rând pe plan cultural. Mă bucur că mă aflu aici, înconjurat de oameni care cred, ca și mine, că un atu enorm, gigantic al României este cultura, creativitatea românească. Artiștii români sunt cei care fac, în acest moment, mai mult decât alți profesioniști ca România să existe în imaginarul universal. Toate porțile se deschid prin cultură. E foarte important că, la această ediție, invitat de onoare este Uniunea Europeană”, a spus Matei Vișniec.
La rândul său, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, care a vorbit în numele invitatului de onoare al acestei ediții a Gaudeamus — Uniunea Europeană, al cărui stand are genericul „Acasă în Europa”, a spus că acest fapt reprezintă o premieră mondială. „Cred că este o premieră mondială ca Uniunea Europeană să fie invitat de onoare la un târg internațional de carte și atunci am încercat să pregătim pentru dumneavoastră, pentru iubitorii de lectură, un stand în care să vă simțiți ca acasă. Vom vorbi la acest stand, în multe evenimente, și de aspectele care țin de muncă și de cele care țin de viața personală, pentru că în Uniunea Europeană una din preocupările noastre este să îl ajutăm pe cetățean să găsească un echilibru cât mai bun între viața profesională și viața personală”, a declarat Angela Cristea.
O dezbatere, două lansări și noi apariții editoriale alcătuiesc oferta Institutului Cultural Român la Târgul Internațional de Carte GAUDEAMUS, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo din București, în perioada 22 - 26 noiembrie 2017.
Duminică, 26 noiembrie 2017, de la ora 14.00, Sala Cupola din cadrul Romexpo va găzdui dezbaterea „Traducerea literaturii române în alte limbi: liste și canoane”, eveniment prilejuit de lansarea antologiei Alte 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteres. Ediție bilingvă, în limbile română și spaniolă – traducerile fiind realizate de Rafael Pisot și Alexandra Dobrin –, volumul cuprinde fragmente reprezentative din opere semnate de 21 de prozatori români contemporani. La întâlnire vor fi prezenți Alina Purcaru, scriitoare și critic literar, coordonatoarea lucrării, și o parte dintre autorii selectați în antologie.
Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 14.00, la standul ICR va avea loc lansarea volumului Jurnalul unei lupte de Sorana Gurian. Cartea va fi prezentată de criticul literar Bianca Burța-Cernat. „Figură extravagantă și controversată a literelor dintre cele două războaie mondiale, Sorana Gurian (1913? – 1956) rămâne încă o scriitoare de redescoperit și de revalorizat... (...) Povestea unei lupte este o carte inclasabilă: un fragment de autobiografie vag ficționalizată (...), transcriere a unei experiențe‑limită, incizie „pe viu”, fără anestezie, asupra unei sensibilități exacerbate de confruntarea cu boala şi interogare – pe cât de pasionată, pe atât de cerebrală – a unui „trup” care, poate (cu o formulare a lui Gheorghe Crăciun, cinci decenii mai târziu…), „ştie mai mult”. (...)”, apreciază criticul literar Bianca Burța-Cernat.
Albumele și cărțile publicate de Editura Institutului Cultural Român vor fi disponibile, alături de revista Lettre Internationale (ediția română), la standul ICR (nr. 10, parter, pavilionul central), cu o reducere de 30%. Printre aparițiile din acest an se numără albumul bilingv (engleză-franceză) Nomos - Christian Paraschiv, realizat împreună cu Galeria Oudin (Paris), Gellu Naum – 100, album editat în parteneriat cu Fundația Gellu Naum (ediție dublă, în limbile franceză și engleză), Mănăstirea Hurezi, o monografie realizată de Corina Popa (versiune engleză), albumul de fotografie George Enescu. O viaţă în imagini. Vol 2. Maturitatea şi senectutea, ediţie şi texte de Viorel Cozma (ediție bilingvă română-engleză), publicat în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”, și La Moscova plouă, cel mai recent roman semnat de Zsuzsa Selyem, tradus din limba maghiară de Judit E. Ferencz. De asemenea, la standul Editurii Institutului Cultural Român, publicul va putea găsi și alte noutăți editoriale: Heralzii de Radu Ciobanu (prefață de Mircea Anghelescu), Lirica obiceiurilor tradiționale românești (antologie bilingvă, româno-spaniolă de Silviu Angelescu, traducere de Omar Lara și Victor Ivanovici), Ușa, o geografie intimă de George Banu (co-editare cu Editura Nemira).
Aproximativ 300 de expozanți, peste 800 de evenimente editoriale și profesionale derulate non-stop, personalități ale peisajului cultural național, numeroase ateliere de creație și evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de Învățătură, care va avea loc de miercuri până duminică, în Pavilionul central al Romexpo.
Programul de vizitare a Gaudeamus, un proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, este zilnic între orele 10.00 și 20.00.