Vernisajul expoziției „Voice of the People – Jurnal de război” la ICR Tel Aviv

Voice of the People este vocea noastră, a celor care am fost și am rămas șocați de ororile întâmplate acum exact un an, în data de 7 octombrie 2023. Expoziția aceasta se vrea a fi o voce a artiștilor pentru a exprima spectrul larg de sentimente care încearcă poporul israelian de un an încoace” – a descris Nitsan Shuval-Abiri conceptul curatorial al expoziției colective „Voice of the People – Jurnal de război”. La vernisajul expoziției de la Galeria ICR Tel Aviv, din data de 8 octombrie 2024, curatoarea a subliniat că „acel masacru a lăsat Israelul uluit, însângerat și fără cuvinte”.

Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a salutat prezența la vernisaj a reprezentanțillor celorlalte două instituții participante la proiect – directorul Muzeului „Janco-Dada” din Ein Hod, Raya Zommer-Tal, și directorul adjunct al Institutului Francez din Tel Aviv, Nathalie Gilbert, precum și a membrilor coloniei de artiști din Ein Hod, înființată de Marcel Iancu, celebru artist și arhitect evreu originar din România. După cum a accentuat Salamon, asocierea nu este întâmplătoare, ținând cont că personalitatea lui Marcel Iancu creează o punte între culturile celor trei țări participante la proiect: România, Israel și Franța.

Raya Zommer-Tal a descris modul în care a luat naștere acest proiect expozițional care se înscrie într-o mișcare vizuală mai extinsă, apărută ca reacție la atrocitățile din 7 octombrie. La începutul lunii noiembrie 2023, la Muzeul „Janco-Dada” din Ein Hod s-a decis inițierea unui apel către artiști și încărcarea pe pagina oficială de Instagram a Muzeului a lucrărilor acestora realizate ca răspuns la tragedie. În fiecare zi, au fost publicate opere care reflectau ceea ce s-a întâmplat, starea generală de spirit și emoțiile complexe care au copleșit societatea israeliană în ansamblul ei. Proiectul – extins treptat, pe parcursul lunilor care au urmat – a mai fost prezentat și la Galeria Bastion din Timișoara, la începutul anului 2024, ICR având inițiativa aducerii expoziției colective la Tel Aviv, cu ocazia împlinirii unui an de la evenimentele tragice din 7 octombrie 2023.

În expoziția găzduită la Galeria Institutului Cultural Român de la Tel Aviv până pe data de 20 noiembrie sunt incluse lucrările lui Michal Yehezkel, Mimi Ziv, Artyom Gorbenko, Rotem Codish, Zeev Engelmayer, Dorit Nahmias, Gilad Kahana, Adi Rahav, Gil Goren, Yaniv Zaloof, Keren Shpilsher, Andy Ceaușu, Adi Drimer, Tali Ratzker, Sharon Ramer Biel, Emi Sfard și Oren Fischer.