Vineri, 5 noiembrie 2010, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc o dezbatere sub genericul "Totul a început la Arad. Poveştile unor concetăţeni/ It all started in Arad. Centropa. Old stories and new media". La întâlnire va fi prezent domnul Edward Serotta, directorul CENTROPA Viena, jurnalist, fotograf şi realizator de film, specializat în studiul istoriei evreilor din Europa Centrală şi de Est. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, la iniţiativa ICR Viena, în parteneriat cu CENTROPA (Central Europe Center for Research and Documentation), Fundaţia Idee şi Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.
Alături de domnul Edward Serotta, la dezbatere vor participa doamna Felicia Waldman, director al Fundației Idee și conferenţiar la Centrul Goldstein Goren al Universităţii din Bucureşti, domnul Mihai Chioveanu, istoric, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universității din Bucureşti și doamna Anca Ciuciu, coordonator Centropa România și cercetător la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – Federația Comunităților Evreiești din România (CSIER – FCER).
În cadrul CENTROPA – The Central Europe Center for Research and Documentation, organizaţie cu sediul central la Viena şi reprezentanţe în peste 15 ţări din Europa, lucrează aproximativ 100 de istorici, regizori de film, web designeri, jurnalişti, profesori. Pe parcursul a aproximativ opt ani, membrii CENTROPA au intervievat peste 1500 de evrei, culegând date despre cultura şi tradiţiile acestei comunităţi. Mărturiile sunt personale, legate de felul în care au trăit şi trăiesc evreii şi nu se referă exclusiv la perioada Holocaustului. Informaţiile sunt disponibile pe site-ul www.centropa.org .
Edward Serotta este autorul volumelor Out of the Shadows, Survival in Sarajevo şi Jews, Germany, Memory, precum şi a numeroase articole pentru Time Magazine, The L.A.Times, The Washington Post. Prezent în Europa Centrală din 1985, a fondat CENTROPA în 2000. „Deşi Centropa derulează acum interviuri în 15 ţări, acest proiect s-a născut într-o după-amiază caldă de august din 1999, în România. Făceam un film pentru ABC News Nightline despre căminul de bătrâni evreiesc şi bucătăria cuşer din Arad. Pe lângă faptul că era cea mai bună bucătărie cuşer din ţară, ce m-a impresionat foarte tare a fost că am găsit aici mulţi ne-evrei care asigurau serviciile de asistenţă şi ajutau cu tot ceea ce era posibil. (...) Am format o echipă şi am creat un concept nou în istoria orală evreiască: decât să facem interviuri despre cum au murit familiile evreieşti în Holocaust, voiam să ştim cum au trăit – înainte, în timpul Holocaustului şi după aceea (...). Când am făcut documentarul pentru Nightline în Arad în 1999, în azilul de bătrâni locuiau douăzeci de evrei. În 2007 mai erau jumătate, şi în câţiva ani nu va mai fi niciunul. Din acest motiv, Centropa este într-o cursă contra timpului, făcând tot posibilul pentru a păstra memoria Europei evreieşti şi, în acelaşi timp, istoria României." – Edward Serotta
Expoziţia de fotografie CENTROPA va fi deschisă în perioada 1-12 noiembrie 2010.