- 4 July 2022
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Festivalul International de la Sibiu
Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care s-a desfășurat în perioada 24 iunie - 3 iulie 2022 cu Institutul Cultural Român partener, s-a încheiat. Publicul a fost invitat să urmărească producții de teatru, dans, circ, film, musical, operă. Actuala ediție a cuprins peste 800 de propuneri în program, mai mult de 3500 de participanți care au sosit la Sibiu din 75 de țări și au luat parte la evenimente susținute în 80 de spații. Zeci de spectacole de teatru și zeci de mii de spectatori, sute de minute de aplauze și ovații în picioare, emoții și lacrimi de bucurie au fost parte din magia evenimentului și în acest an, în spații diverse. Zeci de evenimente în aer liber și cu acces liber au bucurat inima și sufletul celor prezenți în număr copleșitor. Au avut loc, de asemenea, conferințe și lansări de carte cu unii dintre cei mai importanți profesioniști în domeniile lor, arhitecți, artiști, manageri, creatori, facilitatori culturali, ambasadori, scriitori, jurnaliști și critici de teatru, influenceri, decidenți.
În cadrul Galei organizate la Filarmonica de Stat din Sibiu, regizorul Radu-Alexandu Nica a fost distins cu Premiul Iulian Vişa. Premiul i-a fost înmânat de Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, şi de E.S. domnul Arthur Mattli, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România.
„Sunt onorat să primesc un premiu care poartă numele unuia dintre cei mai importanţi regizori din Sibiu. Am debutat în calitate de regizor la Teatrul Radu Stanca din Sibiu şi îi sunt recunoscător lui Constantin Chiriac pentru toată încrederea pe care mi-a acordat-o”, a declarat regizorul Radu-Alexandru Nica, în cadrul Galei, prezentate de Irina Păcurariu.
De asemenea, șase artişti au fost distinşi cu stele pe Aleea Celebrităţilor la această ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS): coregrafa Sasha Waltz, regizorul Krzysztof Warlikowski, violoncelistul Götz Teutsch, scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt, regizorul Claus Peymann şi actorul Ion Caramitru, care a fost omagiat post-mortem, în prezenţa celor doi fii ai săi.
„Walk of Fame, un semn de mare preţuire pentru comunitate, înseamnă că artişti excepţionali, respectaţi la nivel mondial, uriaşi creatori au o amprentă, concretă, palpabilă, în oraşul nostru. Festivalul are loc doar zece zile în fiecare an, însă ecourile acestui miracol continuă în amintiri de neuitat şi pe Aleea Celebrităţilor, unde milioane de paşi sunt însoţiţi de nesfârşita frumuseţe pe care aceşti oameni au adus-o în lume”, a transmis Constantin Chiriac, preşedintele FITS.
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Federale Germania, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local Sibiu, Guvernului României, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Institutului Cultural Român. Ediția a 30-a a Festivalului Internațional de la Sibiu va avea loc între 23 iunie și 2 iulie 2023.