- 30 October 2015 - 16 November 2015
- Etichete Sonoro Razvan popovici
SoNoRo aniversează un deceniu de existență printr-o ediție specială, desfășurată între 30 octombrie si 16 noiembrie 2015, la București, Arad, Cluj-Napoca și Bistrița. Deschiderea oficială a festivalului are loc vineri, 30 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni din București, cu piese de Franz Schubert, Gabriel Fauré și George Enescu.
Ediția aniversară cuprinde 18 concerte, la București, Arad, Cluj-Napoca și Bistrița, cu piese atent selectate, inspirate de tărâmul viselor și al visurilor, și titluri sugestive precum: Journal of Dreams, The Night Vision, The Dreamers, Îl Sogno, Spoken Dreams, Mozart: Radiography of Dreams.
Peste 35 de artiști internaționali, muzicieni binecunoscuți publicului SoNoRo și membri de renume ai elitei muzicale europene, vor lua parte anul acesta la festival: pianistul Konstantin Lifschitz, violonistii Philippe Graffin, Anna-Liisa Bezrodny, Marc Bouchov, Alissa Margulis, Daniel Rowland, violoncelistii Alexander Bouzlov, Alexander Chaushian, Jan-Erik Gustaffson, clarinetistul Michel Lethiec, acordeonistul Srdjan Vukasinovic, duo-ul Lucian Ban si Mat Maneri, Cvartetul Casal și orchestra elvețiană Chaarts.
Publicul bucureștean va avea douăsprezece ocazii să intre în atmosfera festivalului, începând cu spectacolul de deschidere de la Palatul Cotroceni si continuând cu serate muzicale în sălile de spectacol din Palatul Cercului Militar National, ARCUB — Gabroveni, The Ark, Institutul Cultural Român, Palatul Bragadiru, Muzeul Național de Artă al României, Ateneul Român si la Catedrala Sfântul Iosif.
Ultimul concert din București, „Dream on — Happy Birthday, SoNoRo !“, are loc la Palatul Bragadiru, iar programul este o surpriză oferită publicului de renumitul violonist Gilles Apap si artistii SoNoRo.
După experiențele extrem de plăcute din anii precedenți, SoNoRo a pregătit anul acesta două Saloane muzicale, alături de criticul literar Marius Chivu si Edmond Niculușcă, presedintele A.R.C.E.N., găzduite de ARCUB — Gabroveni în București și de Banca Națională a României, sucursala din Cluj-Napoca.
La cele de mai sus se adaugă continuarea colaborării cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, concretizată în producerea unor obiecte unicat, de colecție, inspirate de atmosfera și vizualul festivalului. Produsele vor fi disponibile la vânzare la toate concertele SoNoRo din București și din țară.
A X-a ediție SoNoRo prilejuiește și lansarea unui nou album — Lived and Dreamed — avându-i ca protagoniști pe patru dintre membrii Ensemble Raro, ansamblul in residence al Festivalului SoNoRo: Diana Ketler, Alina Pogostkina, Răzvan Popovici și Bernhard Naoki Hedenborg. Repertoriul include cvartetele cu pian ale lui Josef Suk si Antonín Dvorak și Povestea lui Leos Janacek pentru violoncel și pian.
SoNoRo continuă expansiunea națională printr-un concert organizat în premieră la Arad si, la nivel international, printr-un concert organizat pe 30 noiembrie 2015, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în renumita Carnegie Hall din New York.
Programul complet al festivalului SoNoRo poate fi găsit pe www.sonoro.ro, iar biletele și abonamentele sunt disponibile prin rețeaua Eventim — magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești, librăriile Humanitas și online, pe www.eventim.ro. Biletele se pot achizitiona si de la casele de bilete ale sălilor de concert, în serile evenimentelor SoNoRo.
În calitate de partener al festivalului, Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va găzdui sâmbătă, 31 octombrie 2015, de la ora 19.00, un recital susținut de Diana Ketler (pian), Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Alexander Bouzlov (violoncel) și bursierii SoNoRo Interferențe. În program: lucrări de Serghei Rahmaninov, Johannes Brahms, César Franck, Gaspar Cassadó. Intrarea este liberă.
„În cei zece ani de existență ai Festivalului SoNoRo am visat și imaginat, am interpretat și împărțit cu dumneavoastră multe lucruri, idei sau imbolduri, artistice, personale, intense și ieșite din comun. Am mizat pe parteneriate pe termen lung, care au la bază încredere, calitate, punctualitate și promisiuni respectate, și pe faptul că toate părțile implicate au de câștigat, că putem aduce drept garanție calitatea artistică și organizatorică.
Rezultatul înseamnă o decadă de muzică bună, alături de prieteni vechi și noi. Mulți dintre aceștia se vor întoarce în luna noiembrie pentru a sărbători împreună aniversarea acestor minunați zece ani de SoNoRo.
Marele poet mexican Octavio Paz remarcă cu înțelepciune: Meritați-vă visul ! Și noi vom face totul pentru a ni-l merita, transformând SoNoRo The Dreamers în două săptămâni magice și încântătoare. Fiți alături de noi în această lume de vis !“ - Răzvan Popovici, director SoNoRo, și Diana Ketler, director artistic SoNoRo
***
Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim planul vieții culturale românești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim și Carnegie Hall din New York.
Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (10 ani), SoNoRo-Inteferente, programul de burse si workshop-uri pentru tineri muzicieni (9 ani), SoNoRo On Tour (8 ani), SoNoRo Arezzo (5 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite în clădiri de patrimoniu din România (3 ani), si SoNoRo Sofia (2 ani).
SoNoRo este membru al European Festivals Association.
SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Presedintiei României.
***
Festival prezentat de: Raiffeisen Bank
Sponsori principali: BMW, E.ON România, RomCapital Invest
Parteneri principali: ARCUB, Consilul General al Municipiului București, Primăria Municipiului București, Ambasada Republicii Federale Germania
Sponsori: UPC, Novotel Hotels, YAMAHA, Ciga Energy, Ernst & Young, SIVECO România
Parteneri: Administrația Prezidențială, Palatul Cercului Militar Național, Palatul Bragadiru, The Ark, Catedrala Sf. Iosif, Colegiul Național de Muzică 'George Enescu', Privileg Catering, Reader's Cafe, Illy, Avincis, Aqua Carpatica, Beautyfood, Grano, Kunnai, Sofa, Hambar, Cărturești, Anthony Frost, Media Image, Clinica de Oftalmologie ALCOR, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Disc Museum, SoNoRo Events, SoNoRo Records
Parteneri SoNoRo Interferențe:
Parteneri principal: BRD — Groupe Societe Generale, Institutul Cultural Român
Parteneri: Fundația pentru Poezie 'Mircea Dinescu', Academia Europeană 'Palazzo Ricci', Montepulciano, Bayerisches Staatsministerium für Bildung und Kultus Wissenschaft und Kunst, Endorfer Hof, Bezirk Oberbayern, Chiemgauer Musikfruhling