Produs de Studioul Teatral Koło, proiectul a fost organizat sub egida EUNIC Varşovia şi a reunit mai multe instituţii – Ambasada Elveţiei, Ambasada Lituaniei, Ambasada Olandei, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camões, Institutul Goethe, Institutul Cultural Bulgar, Institutul Cultural Danez, Institutul Cultural Italian, Institutul Cultural Român de la Varşovia, Reprezentanţa Flandrei – care au prezentat opere valoroase din literaturile naţionale.
Proiectul READing somewhere else a fost inițiat de EUNIC Varșovia în urmă cu patru ani, desfășurându-se de atunci constant, în două ediții anuale – de primăvară și toamnă, în care sunt prezentate alternativ cărți recent publicate sau ediții mai vechi, ieșite din circuitul activ. Evenimentul urmăreşte două obiective principale: promovarea literaturilor europene contemporane şi „popularizarea” plăcerii de a citi. Sub forma unor happening-uri literare realizate în spații varșoviene originale, inedite, asociate surprinzător cu lectura, actori importanţi ai scenei poloneze citesc fragmente literare.
În ediția din această primăvară a fost prezentată literatura pentru adulţi, programul presupunând câteva trasee în cartierul Żoliborz al capitalei poloneze. Amatorii de literatură au avut la dispoziţie hărţi, în care au fost menţionate toate locurile lecturilor. Proiectul se adresează persoanelor de toate vârstele, cărora le place să citească, intenţionând, în acelaşi timp, să îi atragă şi pe cei mai puţin familiarizaţi cu literatura şi
cu plăcerea cititului.
Literatura română a fost reprezentată de volumele Pianul în ceaţă de Eginald Schlattner, în traducerea Alicjei Rosenau (Editura Czarne, 2009) şi Întâmplări în irealitatea imediată de Max Blecher, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas (Editura Pogranicze, 2013).
Regia întregului eveniment este semnată de Igor Gorzkowski, un valoros dramaturg și creator de teatru polonez, cunoscut pentru proiectele sale interesante de alăturare a teatrului și show-lui cultural de masă, destinate publicului cât mai larg.
Participarea la proiectul READing somewhere else oferă vizibilitate literaturii române, fiind totodată o ocazie de promovare eficientă în rândul marelui public.