- 28 March 2022
- Tags Ramona Horvath Nicolas Rageau ICR Madrid Impressions de voyage en jazz
Pentru a marca sărbătoarea Francofoniei, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Francez din Madrid și Ambasada Franței în Regatul Spaniei, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei prezintă miercuri, 30 martie, concertul „Impressions de voyage en jazz” susținut de duetul Ramona Horvath (pian) și Nicolas Rageau (contrabas).
„Impressions de voyage en jazz” va avea loc la Teatrul Institutului Francez din Madrid și este deja anunțat un concert sold -out.
Inspirați de suita „Impresii din copilărie” a lui George Enescu, pianista Ramona Horvath și contrabasistul francez Nicolas Rageau ne oferă o călătorie muzicală sub formă de concerte și conversații/ateliere, în care reflectă influențele muzicii clasice de jazz și impactul jazz-ului. Este în întregime un proiect de inspirație franceză și română cu toate ingredientele importante și atractive pentru iubitorii limbii franceze, ai culturii si muzicii românesti şi ai jazz-ului clasic.
„Impressions de voyage en jazz” se dorește a fi o călătorie muzicală în care accentul va fi pus pe creațiile compozitorilor: George Enescu, Claude Debussy, Maurice Ravel, respectiv Duke Ellington și Billy Strayhorn: de la clasic la jazz și de la jazz la clasic.
Programul va cuprinde compoziții și aranjamente originale de jazz de: George Enescu, Duke Ellington, Claude Debussy, Billy Strayhorn, Maurice Ravel, Éric Satie, Gabriel Fauré, Ramona Horvath, Nicolas Rageau și alții.
Concertul de la Madrid, din data de 30 martie, va avea loc sub egida Festivalului Madrid Piano Days și coincide cu Ziua Mondială a Pianului, celebrată în a 88-a zi a anului, un număr care corespunde clapelor instrumentului.
„Suntem bucuroși și onorați să marcăm,
prin muzică, Sărbătoarea Francofoniei, în cadrul celor două concerte organizate
de către ICR Madrid, Institutul Francez din Madrid și Universitatea Alicante.
Cu nerăbdare așteptăm revederea cu publicul spaniol, pe care îl așteptăm în
număr cât mai mare la concertele noastre marți, 29 martie, la Alicante și
miercuri, 30 martie, la Madrid.
Personal, sunt profund legată, susțin și ader la
valorile francofoniei, am crescut iubind cultura și limba franceză, grație
profesorilor mei din România natală, dar mai ales mamei mele, una dintre cele
mai francofile persoane pe care le cunosc.”, a declarat pianista Ramona Horvath
pentru ICR Madrid.
Considerată ca fiind „unul dintre cei mai originali pianiști din Paris” (Jazz Hot), pianistă cu „muzicalitate maximă, tehnică impecabilă și tușeu de catifea” (Jazz Magazine), Ramona Horvath concertează cu mare succes pe diferite scene franceze și europene, în săli de concert și în cadrul unor festivaluri: Austria (Sala Radio ORF, Bosendorfer Hall), Belgia, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Ungaria. Ramona Horvath a absolvit Conservatorul de Muzică din București, fiind unul dintre cei mai virtuoși pianiști români de jazz cu un variat repertoriu muzical. A fost eleva și mai apoi partenera de scenă a marelui pianist Jancy Korossy, alături de care a susținut numeroase concerte, la două piane, în principal în afara României (Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia). Cei doi pianiști au înregistrat un album editat la casa de discuri Electrecord, intitulat „Dor de Acasă” (2008) album premiat cu titlul „Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009). De câțiva ani pianista este stabilită la Paris unde s-a impus deja ca unul dintre muzicienii cei mai activi ai scenei jazz. Până în prezent, Ramona și-a lansat în Franța la celebra casa „Black & Blue” trei albume în nume propriu, în trio, quartet și duo, ce s-au bucurat de mare succes în presa de specialitate din Franța: Libération, Jazz Magazine, Jazz Hot, Pianiste Magazine, Classica, Télérama. etc. Cel mai recent disc al pianistei, „Le Sucrier Velours”, (în duo alături de contrabasistul francez Nicolas Rageau) a fost foarte bine apreciat și în presa internațională (SUA, Austria, Ungaria, Olanda etc). Ramona a atras atenția postului național TVR – Internațional/Cultural care i-a consacrat câteva emisiuni portret, din ciclul „Români de succes din diaspora”, iar recent am putut-o vedea și la televiziunea franceză TV5.
Nicolas Rageau
Contrabasist parizian, cu o activitate intensă internațională. A colaborat și înregistrat cu nume mari ale jazzului: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Alain Jean-Marie, Valery Ponomarev, Peter Bernstein, Stéphane Belmondo, Paolo Fresu, Manu Katche, Michel Graillier, George Brown, Oliver Johnson, Frank Gant, Sara Lazarus. Stabilit la New York în perioada 1994-2000, devine extrem de activ pe scena de jazz new-yorkeză. Creează împreună cu saxofonistul Grant Stewart un quartet franco-american, alături de care efectuează numeroase turnee în Europa. În 2006 înregistrează în aceeași formulă discul „Made In France”, album ce se bucură de un succes notabil în presă. Contrabasistul își lansează în 2013 un nou disc în nume propriu „La Complainte De La Tour Eiffel” (alături de pianistul Alain Jean-Marie și bateristul Philippe Soirat), în care prezintă aranjamente subtile din muzica franceză în jazz. Nicolas este prezent în diverse festivaluri atât în Franța (Marciac, Montlouis, JVC/Paris La Villette, Munster, Rennes, etc.), cât și în străinătate (Spania, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, România, Sainte-Lucie, Canada, etc.). De câțiva ani colaborează cu pianista Ramona Horvath, alături de care concertează frecvent pe scenele franceze și internaționale, în diferite formații. Tot alături de Ramona, Nicolas a înregistrat trei albume „XS Bird” în trio, „Lotus Blossom” în cvartet și „Le Sucrier Velours” în duo.
Mai multe informații:
În fiecare an, în luna martie, este sărbătorită Francofonia. Acest eveniment reunește toate categoriile de public cu scopul de a promova creația culturală și artistică a lumii francofone și de a promova limba franceză, precum și contribuţia esenţială a limbii şi culturii franceze la îmbogăţirea tezaurului spiritual al umanităţii.
Peste 300 de milioane de oameni vorbesc franceza în lume. Organizația Internațională a Francofoniei își unește forțele cu misiunile diplomatice, cu instituțiile naționale de cultură și asociațiile de limbă franceză pentru a face din această manifestare un eveniment de diplomație publică și de sărbătoare a limbii franceze și a multilingvismului.
România a devenit membră cu drepturi depline a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în anul 1993, iar în perioada 28-29 septembrie 2006 a găzduit la Bucureşti XI-ème Sommet de la Francophonie.