- 18 July 2019
- Tags Icr Icr tel aviv Tiberiu soare Rigoletto
Ediția 2019 a Festivalului Internaţional de Operă de la Ierusalim, organizat de Primăria din Ierusalim, se desfășoară în perioada 9 iulie - 4 august 2019. Ca urmare a succesului constant de care se bucură participarea românească la Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, dirijorul român Tiberiu Soare ia parte, cu sprijinul ICR Tel Aviv, la ediția din acest an a evenimentului. Astfel, Tiberiu Soare participă, în calitate de dirijor, la producția extraordinară a operei „Rigoletto”, de G. Verdi, în acompaniamentul orchestrei israeliene din Ashdod, producție care va fi apoi urmată de două spectacole de operă de gală sub bagheta dirijorului român.
Programul evenimentelor:
23
iulie, ora 19:30 – spectacolul de operă „Rigoletto” dirijat de Tiberiu Soare,
la YMCA Ierusalim (str. King David nr. 26)
25 iulie, ora 19:00 – concert cu arii din „Rigoletto”, cu participarea lui
Tiberiu Soare, la Centrul Cultural Armonia din Ierusalim (str.Hillel
nr. 27)
27 iulie, ora 21:30 – spectacolul de operă „Rigoletto” dirijat de Tiberiu
Soare, la Centrul de Arte Performative din Ashdod (str.Derech Erets nr. 1)
Programul complet al Festivalului: http://www.lyric-opera.org/EN/#csi-news
Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră, cu Horia Andreescu, şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor.
A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania şi Elveția. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard, Teodora Gheorghiu şi mulţi alţii.
Repertoriul său este vast și divers cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice, spectacolele de operă și concertele dirijate de Tiberiu Soare fiind primite cu mult entuziasm de critica de specialitate și public deopotrivă. Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un neobosit promotor al muzicii contemporane dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și nu numai, în anul 2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006, Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret. Totodată, în anul 2011, Tiberiu Soare a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreţi din România, în urma premierei unei noi montări a operei “Oedipe” de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu.
Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituţii de cultură din ţară, efectuând turnee de concerte și în Elveţia, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Germania, China, Israel. Alături de Orchestra Naţională Radio, Tiberiu Soare a participat la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) și a fost invitatul unor importante festivaluri, dintre care amintim Varna Summer Fest (2011), Shanghai Spring International Music Festival precum și Balchik Classic Days (2013), World Summit on Media for Children – Kuala Lumpur, Malaezia (2014).
Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti (2007-2012) şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio (2012-2014), a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus) etc.
Sursă foto: Orchestrele și Corurile Radio