Lansarea volumului "Cruciada copiilor" de Florina Ilis, la Accademia di Romania din Roma

Luni, 13 decembrie 2010, de la ora 18.30, la sediul Accademia di Romania din Roma va avea loc prezentarea ediţiei italiene a romanului Cruciada copiilor/ La crociata dei bambini a scriitoarei Florina Ilis. Traducerea romanului în limba italiană îi aparţine lui Mauro Barindi, iar volumul a apărut la Editura ISBN din Milano. În cadrul evenimentului de lansare a volumului vor lua cuvântul profesorul Gheorghe Carageani, scriitoarea Florina Ilis şi traducătorul Mauro Barindi.

Născută în 1968, Florina Ilis a absolvit Facultatea de Litere la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în Filologie, în prezent conduce Departamentul de Informare al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj şi este lector asociat la Facultatea de Litere (secţia japoneză) a Universităţii Babeş-Bolyai. Scriitoarea a beneficiat de burse şi specializări în străinătate, inclusiv în Japonia. A publicat volume de poezie, teatru şi eseu, precum şi patru romane. Din 2000 s-a impus ca una dintre vocile foare originale ale literaturii române. Cruciada copiilor – al treilea din cele patru romane ale Florinei Ilis – a fost distins cu Premiul "Cartea anului 2005″ al revistei România literară, iar în 2006 cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză (2005) şi cu Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

Romanul Cruciada copiilor a fost tradus în franceză (cu sprijinul ICR, prin Centrul Naţional al Cărţii), spaniolă, ebraică şi maghiară. Recent a fost premiat în Franţa de Courrier International ca fiind cea mai bună carte străină a anului 2010.
.
Un tren de vacanţă îmbie la urcare un grup de copii însoţiţi de profesorii lor şi porneşte dinspre Cluj spre Marea Neagră. În aer adie răzleţ şi vesel cântecelul: "Vine vacanţa cu trenul de Constanţa!". Totul decurge normal până când copiii sechestrează trenul. O revoltă neaşteptată e un joc periculos care pune la grea încercare guvernul român, mobilizează presa naţională şi transformă aventura micilor protagonişti într-un eveniment care îi va marca pentru totdeauna. Poveştile personale ale celor zece copii protagonişti se împletesc într-o frescă a României postcomuniste în care cele două generaţii – tinerii şi adulţii – se găsesc pe baricade diferite.