- 10 June 2018
- Etichete ICR Beijing Centrul Internațional de Schimburi Academice pentru Nai
În data de 10 iunie 2018, în cadrul Conservatorului de Muzică din Xian, capitala provinciei Shaanxi, a fost inaugurat Centrul Internațional de Schimburi Academice pentru Nai, la baza căruia se înscriu China, România și ICR Beijing. La festivitatea de deschidere a fost organizat un master-class de trei zile, susținut de naista de origine română, Raluca Pătuleanu. La eveniment a fost invitat și domnul Ionuț Preda, reprezentant al producătorului de naiuri „Preda”, aflat la cea de a treia generație de meșteri de naiuri.
Inițiativa acestui proiect a aparținut Conservatorului de Muzică din Xian și Asociației de Prietenie China – România, bucurându-se de sprijinul Institutului Cultural Român de la Beijing. Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a fost numit director onorific al acestui centru. În cuvântul său s-a referit la istoria naiului la români și la legăturile recente între artiștii români și chinezi, naiul devenind astfel un simbol al prieteniei bilaterale.
Naiul, un instrument de suflat tradițional românesc, este foarte apreciat în China, unde există mai multe asociații ale pasionaților de nai, cea mai nouă dintre ele este cea din Xian care are deja o mie de membri. În China naiul a cunoscut o perioadă de înflorire în timpul dinastiei Tang, perioadă recunoscută pentru înflorirea artelor.
Domnul Feng Libin, decanul Conservatorului a menționat că înființarea Centrului Internațional de Schimburi Academice pentru Nai reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea academică a studenților. De asemenea, deschiderea centrului reprezintă un prim pas pentru întărirea relațiilor și schimburilor cu alte țări, și în special cu România, dar și o ocazie pentru înflorirea schimburilor culturale în China și România.
Domnul Gao Chunhua – prodecan și şeful catedrei pentru instrumentele tradiţionale de suflat din cadrul Conservatorului, este unul dintre cei mai apreciați naiști din China, tehnica sa atingând perfecțiunea.
Doamna Raluca Pătuleanu a fost impresionată de nivelul ridicat al instrumentiștilor chinezi, dar mai ales de dorința lor de a se perfecționa și rapiditatea cu care asimilau informațiile. Pe viitor centrul va organiza periodic cursuri de perfecționare, la care vor fi invitați și alți naiști de renume.