Expoziția „UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge”, la Piccola Galleria a IRCCU Veneția

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în cadrul colaborării anuale cu Universitatea Politehnică din Timişoara, în perioada 29 iulie – 5 august 2023, expoziția „UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge”, în spaţiul Piccola Galleria al IRCCU.

În cadrul expoziţiei vor fi expuse benzi desenate realizate de Sorina Vazelina, care prezintă istoria campusului Universităţii Politehnica Timişoara, într-un stil de comunicare informal, adaptat publicului tânăr, însoţite de un tur virtual realizat de echipa „Spotlight Heritage”, care ne transpune în campusul de astăzi.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 29 iulie, de la ora 17:00. Expoziţia va fi deschisă pentru public zilnic, în intervalul orar 16:00–21:00.

Duminică, 30 iulie 2023, de la ora 16:00, în Pavilionul României din Giardini della Biennale, unde este expus proiectul ce reprezintă România la cea de-a XVIII-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia: ACUM–AICI–ACOLO, vor avea loc prelegeri şi discuţii deschise publicului: prezentarea publică a Programului cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, de către curatoarele Cosmina Oprea şi arh. Cosmina Goagea și prezentarea Pedagogia Grupului Sigma în cadrul Şcolii de Arhitectură din Timişoara, de către prof. univ. dr. arh. Vlad Gaivoronschi.

Tot duminică începe a patra ediție a masterclass-ului: „Veneția – eternitatea arhitecturală”, care oferă o experiență de dezvoltare culturală și arhitecturală pentru 20 de studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara – UPT, coordonați de către conf. univ. dr. arh. Cristina Povian. Pentru aceștia vor avea loc o serie de activităţi documentare şi prelegeri organizate cu sprijinul IRCCU Veneţia şi în colaborare cu instituţii culturale locale.


UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge

Ultimul secol a fost o perioadă de transformare profundă pentru omenire, caracterizată atât de conflicte, cât şi de progres. În mijlocul problemelor globale, au avut loc, de asemenea, progrese ştiinţifice remarcabile şi o căutare a justiţiei sociale şi a păcii durabile. Pentru România, ţară est-europeană, ultimii 100 de ani au adus o căutare a independenţei, trei forme distincte de guvernare, dezvoltare socio-economică şi integrare în cadrul european. Timişoara a fost mereu un nucleu important în această istorie complexă. Oraş metropolitan din regiunea de vest a României, Timişoara a cunoscut o creştere şi o evoluţie semnificativă în ultimul secol, în timp ce în centrul acestei dezvoltări s-a aflat şi Universitatea Politehnica Timişoara.

Rolul unic al universităţilor de catalizatori ai dezvoltării sociale, economice şi urbane adesea nu este suficient exprimat. Înfiinţată ca răspuns la nevoile companiilor tehnologice, Universitatea Politehnică din Timişoara a fost strâns legată de progresul întregii regiuni.

Studenţii şi profesorii Politehnicii au contribuit la progrese notabile ale ingineriei, cu efecte vizibile asupra peisajului urban actual. Clubul de fotbal al Universităţii s-a remarcat în competiţiile internaţionale, sporind şi mai mult reputaţia oraşului, iar manifestările civice şi artistice au persistat în ciuda represiunii regimului.

Prin această expoziţie, relatăm povestea captivantă a Campusului nostru Creativ – un microcosmos care încapsulează istoria transformatoare a secolului trecut în dezvoltarea dinamică a Timişoarei. Cu ajutorul creativităţii Sorinei Vazelina, creăm o naraţiune convingătoare şi accesibilă, care invită la curiozitate şi reflecţie. Cu fiecare capitol, ea ne ajută să pătrundem în trecutul campusului, dezvăluind reperele, provocările şi triumfurile care i-au modelat identitatea. Echipa de experţi Spotlight Heritage extinde invitaţia de a începe un tur de realitate virtuală în jurul campusului. Această experienţă face o punte între trecut şi prezent, oferind vizitatorilor oportunitatea de a se cufunda în istoria campusului şi de a-i discerne genius loci.

Expoziţia face parte din programul UPT Creative Campus, parte a Programului Cultural Naţional „Timişoara – Capitală Culturală Europeană în 2023,” @2023.timisoara, finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timişoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.