Expoziția „Cum respiră Pământul” a artistului Dan Mihalcea, prezentată la ICR Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, invită publicul la vernisajul expoziției fotografice „Cum respiră pământul”, realizată de artistul Dan Mihalcea. Inaugurarea expoziției va avea loc marți, 22 aprilie 2025, ora 19.00, în prezența autorului, și face parte din manifestările prilejuite de cea de-a 55-a ediție a Zilei Pământului. Expoziția poate fi vizitată până pe 22 mai 2025, la Galeria Institutului Cultural Român de la Madrid. Intrarea este liberă.

Expoziția prezintă, printr-o serie de imagini impresionante, un fenomen natural neobișnuit: Vulcanii noroioși de la Pâclele Mici, aflați în regiunea Buzău, România. Acest peisaj geologic neobișnuit, întins pe un platou de aproximativ 10 hectare, pare desprins de pe altă planetă: conurile de noroi gri, pământul crăpat și „lava” rece și întunecată care bolborosește la suprafață creează o atmosferă aproape lunară, absolut fascinantă.

În cadrul evenimentului de deschidere, publicul va putea să discute cu fotograful și să afle direct povestea din spatele proiectului.

Dan Mihalceaeste licențiat în arte, absolvent al Facultății de Arte, domeniul cinematografie și media – regizor de film și televiziune, Universitatea Hyperion din București, promoția 2006. Are de asemenea calificare în dramaturgie cinematografică, scenaristică de film și televiziune, în prezent fiind doctorand la Cinematografie și Media din cadrul Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A lucrat atât în media, cât și în cinematografie, cunoscând domeniul de pe variate poziții: operator imagine, editor de montaj, regizor artistic, director de imagine, videojurnalist, regizor etc.

Are o bogată activitate filmografică producând pelicule documentare și filme de ficțiune de scurt metraj: 2006 – „Destin”, 2005 – „Lazăr”, 2020 – „Alambic”, 2020 – „Corona”, 2012 – „Amenajarea hidroenergetică a Lotrului”, 2007 – „Sunrise Romania”, 2004 – „Aveți cinci minute?”, 2004 – „Sfântul de la Iezer”, 2003 – „Trei pogoane de la Jgheaburi”, 2002 și 2003 – „Trăirile lemnului”, 2002 – „Olimpul moților”, 2001 – „Urșani, templu al libertății țărănești”, 2001 – „Oaspeți în țara lui Goethe”, 2000 – „Legendă și credință”, 2000 – „Lecția de presă”, 2000 – „O zi la Slătioara”, 1999 – „În cer...și pe pământ”, cele mai multe dintre ele fiind premiate la festivaluri naționale și internaționale. Printre distincțiile sale se numără și cele primite pentru activitatea fotografică.

În 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat oficial Ziua Pământului drept o expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate durabilă pentru un viitor comun verde și durabil. În 1970, senatorul american Gaylord Nelson i-a îndemnat pe liderii politici să își reitereze angajamentul față de mediu. Ca răspuns, mai mult de un miliard de oameni, în special tineri, au îmbrățișat această cauză. Ziua Mondială a Pământului 2025 va transforma acest eveniment într-un eveniment de amploare care va fi sărbătorit în peste 141 de țări, cu dorința tuturor de a se uni și de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.