- 15 March 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Concert Stefan Cazacu Cyrielle Golin ICR Bruxelles
Ștefan Cazacu și Cyrielle Golin, doi dintre cei mai apreciați tineri muzicieni la nivel internațional, vor susține un concert extraordinar, organizat la inițiativa ICR Bruxelles, duminică, 19 martie 2023, în clădirea Reședinței Franței din Marele Ducat al Luxemburgului. Evenimentul are loc în cadrul Lunii Francofoniei la Luxemburg și este organizat în parteneriat cu Ambasada României și Ambasada Franței în Marele Ducat, alături de Ins titutul Francez de la Luxemburg.
Programul concertului cuprinde piese care reflectă bogăția muzicii clasice, piese de subtilitate și profunzime ale unor compozitori celebri: Jean Sibelius, Marin Marais, George Enescu, Johann Sebastian Bach, Jean-Baptiste Barrière.
„De 30 de ani, România este un promotor activ recunoscut al Francofoniei și valorilor sale, iar din 2007, continuă să se remarce în calitate de «stat-far al francofoniei» în regiunea Europei Centrale și de Est. Toate demersurile întreprinse prin intermediul diplomației românești, inclusiv cea culturală, susțin direcțiile majore de acțiune ale mișcării francofone, fie că vorbim despre promovarea limbii franceze în armonie cu sprijinirea multilingvismului, fie că evidențiem pledoariile în favoarea păcii, democrației și drepturilor omului în spațiul francofon sau pentru promovarea educației și cercetării. Ambasada României în Marele Ducat al Luxembugului se alătură vocilor de promovare a valorilor francofone și are bucuria, și în acest an, de a sprijini activ acțiunile derulate în țara de reședință. În plan cultural, suntem onorați să putem sărbători valorile noastre comune, pe tărâmul francofoniei, alături de doi muzicieni remarcabili din România și Franța, împreună cu parteneri de drum lung, deveniți de acum tradiționali, precum Ambasada Franței la Luxemburg, Institutul Francez din Luxemburg și Institutul Cultural Român de la Bruxelles.“, a subliniat Livia Rusu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Marele Ducat al Luxemburgului.
În luna martie 2023, ICR Bruxelles susține, împreună cu parteneri prestigioși din Benelux, organizarea unei ample serii de proiecte de diplomație culturală, pentru a marca cei 30 de ani de la aderarea României la OIF. Evenimentele de promovare a valorilor francofone, a dialogului cultural transfrontalier și promovarea excelenței și creativității artiștilor români contemporani constituind o prioritate a strategiei reprezentanței ICR din Benelux.
„Cultura se regăsește în ADN-ul francofoniei iar muzica reușește, întotdeauna, să contureze un spațiu cultural propice afirmării unor principii și valori comune. În acord cu misiunea sa, din dorința de a continua dialogul între culturi și de a promova diversitatea culturală la nivel european, ICR Bruxelles promovează și susține în acest an, la Luxemburg, un extraordinar duo româno-francez format din Ștefan Cazacu și Cyrielle Golin, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei. Nutrit din dorința de a împărtăși și transmite valorile francofoniei, programul concertului include piese ale unor mari compozitori ai lumii, explorând, deopotrivă, capacitatea de expresie muzicală a unuia dintre cele mai emblematice instrumente: violoncelul. Grație talentului muzicienilor și profesorilor acestora din lumea întreagă, repertoriul violoncelului este într-o evoluție constantă pe tărâmul muzicii clasice și contemporane.” a subliniat directorul ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu.
Recent laureat în Germania și România, tânărul violoncelist român Ștefan Cazacu a adăugat palmaresului său două distincții internaționale: premiul I la International Danube Festival - Donaufest (Ulm, Germania - 2022) și premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (București, România - ediția 2020-2021). A primit de timpuriu o educație complexă într-o celebră familie de muzicieni români, a urmat studii muzicale universitare la București și la Viena, a obținut premii în diverse competiţii naţionale și internaționale și a fost apreciat alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și în recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria sau Germania. Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani. Instrumentul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman.
Nominalizată în cadrul International Classic Music Awards 2021, la categoria „Muzică de camerăˮ, Cyrielle Golin este invitată permanent, ca solist sau ca muzician de cameră, în numeroase festivaluri europene precum Nymphenburger Sommer (Munich), Matinée Musicale d'Arles, Academia din Atena sau la Konzerthaus Berlin. Recitalurile ei sunt difuzate pe France Musique, dar și pe France Inter, Orpheus Radio Russia, Chopin Radio Polski, Deutschlandfunk Berlin, 100.7 Luxembourg. Cyrielle Golin a studiat la Conservatoires à Rayonnement Régional de Metz și Paris și la Hochschule für Musik Saar cu Jean Adolphe, Philippe Muller, Cvartetul Ysaÿe și Gustav Rivinius. În timpul studiilor, a câștigat mai multe premii internaționale, printre care Concursul Internațional de Violoncel de la Woluwe-Saint-Pierre, FNAPEC, Bellan, UFAM. Cyrielle Golin a creat și a preluat în 2017 și 2018 direcția artistică a Festivalului de Muzică de Cameră de la Metz, reunind artiști de renume internațional, tineri muzicieni, studenți și profesori locali.