- 25 August 2018 - 30 September 2018
- Tags Jeunesses musicales Icr Institutul cultural roman Dirijat Concurs Concurs de dirijat
Pe 30 august 2018, în Sala Mare a Ateneului Român, a avut loc Concertul de Gală care a marcat finalul celei de-a IX-a ediții a prestigiosului Concurs Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales, eveniment sprijinit de Instititul Cultural Român. Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti este una dintre cele mai importante competiții dedicate tinerilor dirijori din lume. Timp de cinci zile, 50 de tineri dirijori din 27 de țări și-au demonstrat măiestria în fața unui juriu format din personalități remarcabile: Sigmund Thorp (Președintele juriului), Vasile Cazan, Gheorghe Costin, Christian Ehwald, Bujor Prelipcean, Jacek Rogala și Daniel Weissmann.
În urma probelor eliminatorii au rămas doar trei dirijori în finala care s-a ținut pe data de 30 august. Cei trei dirijori au fost Anton Shaburov din Rusia, Joanna Natalia Slusarczyk din Polonia şi Ilie Alexandru din România. Cele trei premii au fost acordate de Institutul Cultural Român, care a susținut concursul pe toată durata acestuia. Anton Shaburov a câştigat deja câteva competiţii importante: în anul 2016 a obținut premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat Felix Mendelssohn din Thessaloniki, Grecia şi premiul I la Concursul de Dirijat Ilya Musin din Rusia. Din 2017 acesta este dirijorul principal şi directorul artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Orientul Îndepărtat (Khabarovsk, Rusia). Anton a terminat două conservatoare importante şi de fiecare dată a absolvit cu onoruri: în 2008 de la Ural Mussorgsky şi în 2011 de la Moscow Tchaikovsky unde a studiat cu legendarul profesor Gennady Rozhdestvensky. Cariera sa profesională a început în anul 2009 cand a devenit directorul artistic şi dirijorul principal al orchestrei simfonice a conservatorului de stat Mussorgsky. Ediția de anul acesta s-a bucurat de prezența pianistei Diana Maria Petrache care a absolvit în anul 2017 Universitatea Națională de Muzică din București, ca șef de promoție și a fost admisă la prestigioasa Universitate de Muzică din Hanovra, urmând cursurile de Master. Diana este o prezență activă pe scenele de concert şi a prezentat numeroase recitaluri, microrecitaluriși concerte camerale.
Orchestra Philarmonia București, o orchestra tânără, a demonstrat prin acest tur de forță că poate aduce un plus de valoare pe scena culturală românească. Întregul concert s-a remarcat prin maiestuozitate și virtuozitate iar tinerii concurenți s-au ridicat la înălțimea repertoriului care a conținut lucrările compozitorilor legendari Schumann, Rahmaninov, Sibelius, Brahms și Dvorak.
Proiectul Jeunesses Musicales International a fost organizat în București de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Elite Art Club UNESCO, unicul reprezentant în România al Jeunesses Musicales International – cea mai amplă organizaţie non-guvernamentală dedicată tinerilor muzicieni din lume.
Eveniment sprijinit de Institutul Cultural Român, CTP, Teilor Jewellery, Hotel Ibis, Hotel Cişmigiu, Hotel Griviţa, Bittnet şi Casa de Flori.
Parteneri media: Forbes, România Liberă, Observatorul Cultural, Societatea Muzicală, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Baboom, Klarmedia.