- 17 October 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Skopje Saptamana filmului romanesc
Ambasada României la Skopje, în parteneriat cu Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale, organizează a doua ediție a Săptămânii Filmului Românesc, în perioada 14 – 19 octombrie 2024. Cinci filme românești importante, cu relevanță reală pentru cunoașterea și promovarea imaginii României vor fi proiectate în această perioadă la Cinemateca Republicii Macedonia de Nord.
Festivalul a debutat cu proiecția filmului Warboy (regia Marian Crișan). Invitat în deschiderea evenimentului a fost chiar regizorul filmului care a răspuns întrebărilor publicului, moderate de directorul Cinematecii, domnul Bojan Stanisik.
Filmele sunt proiectate în limba română, cu subtitrare în limbile macedoneană și engleză.
În cadrul Săptămânii Filmului Românesc în Skopje vor fi proiectate filmele:
· 14 octombrie, ora 20:00 – Warboy (regia Marian Crișan)
Finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în toamna anului 1944. Un adolescent încearcă să salveze cei doi cai ai familiei pornind cu ei într-o călătorie inițiatică în peisajul sălbatic al Munților Apuseni.
· 15 octombrie, ora 20:00 – Între Revoluții (regia Vlad Petri)
Maria și Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.
· 16 octombrie, ora 20:00 – Mammalia(regia Sebastian Mihăilescu)
Camil, un bărbat în vârstă de 39 de ani, se lansează într-o călătorie onirică în care banalul și fantasticul se întrepătrund. Odată cu pierderea controlului asupra muncii lui, asupra statutului social și asupra relației lui amoroase, pornește într-o căutare care îl face să-și chestioneze identitatea și masculinitatea. Pe urmele partenerei lui, ajunge într-o comunitate bizară, cu ritualuri tulburătoare, în care, în cele din urmă, se confruntă cu o răsturnare tragicomică de roluri.
· 17 octombrie, ora 20:00 – Arsenie. Viața de Apoi (regia Alexandru Solomon)
Acest road movie ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat. În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut. Legenda părintelui Arsenie Boca – căci despre el este vorba – umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim.
· 18 octombrie, ora 20:00 – Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (regia Radu Jude)
Angela este asistentă de producţie şi trebuie să bată Bucureştiul în lung şi în lat pentru a filma casting-ul unui clip de protecţia muncii comandat de o multinaţională. Angela dă peste Marian, un bărbat rămas pe jumătate paralizat din cauza unui accident de muncă, iar acesta primeşte rolul. Numai că Marian este filmat spunând că de fapt neglijenţa companiei i-a provocat handicapul, iar declaraţia are urmări neaşteptate...