Zilele Filmului Irlandez, ediţia a III-a

Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) găzduieşte în zilele de 10 şi 11 noiembrie 2011 cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Irlandez. Evenimentul este organizat de Ambasada Irlandei la Bucureşti în parteneriat cu Institutul Irlandez de Film, Reel Ireland, Culture Ireland şi Institutul Cultural Român.
Joi, 10 noiembrie, de la ora 18.30, vor fi proiectate scurtmetrajele The Irish Dog Whisperer (2010, 3 min), regia Ivan McMahon; Pentecost (2011, 11 min), regia Peter McDonald; Shoe (2010, 13 min), regia Nick Kelly şi lungmetrajul Kisses (2008, 72 min), regia Lance Daly. În deschidere vor lua cuvântul dl. Horia-Roman Patapievici, președintele ICR, și E.S. dl. John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucuresti, care consideră acest eveniment „o oportunitate importantă de a cimenta legăturile dintre Irlanda şi România şi, în mod special, cu tinerii iubitori ai artei filmului din România".
Vineri, 11 noiembrie, ora 18.30 vor fi prezentate documentarul Hearing Silence (2010, 12 min), regia Hilary Fennell, lungmetrajul 32A (2007, 89 min), regia Marian Quinn si scurtmetrajul The Night Nurse (2010, 4 min), regizat de Terence White. Hearing Silence este mărturia impresionantă a protogonistei Elizabeth Petcu, confruntată cu pierderea auzului. Invitata va lua parte la eveniment împreună cu soţul său, muzicianul român Mircea Petcu.

Toate filmele incluse in program reprezintă o premieră pentru publicul bucureştean şi vor fi prezentate cu subtitrare în limba română.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


PROGRAM

THE IRISH DOG WHISPERER (2010), regia: Ivan McMahon [3 min] Sorcha şi Fergus primesc mai mult decât se aşteptau atunci când apelează la serviciile oferite de The Irish Dog Whisperer.

***

PENTECOST (2011), regia: Peter McDonald [11 min] Irlanda, 1977. Damian Lynch, în vârsta de 11 ani, este chemat în ultimul moment sa fie băiat de altar în cadrul unei ceremonii religioase importante la parohia locală. Ţinând cont că la ultima slujbă la care a participat l-a împins pe părintele O'Toole de pe altar, David trebuie acum să ia o decizie: fie se conformează, fie acceptă să renunţe la pasiunea sa: fotbalul.


***


SHOE (2010), regia: Nick Kelly [13 min] Vince este pe cale să se sinucidă, dar un cerşetor nebun continuă să-i strice planurile.

***

KISSES (2008), regia: Lance Daly [72 min] Doi adolescenţi, Kyle şi Dylan locuiesc în acelaşi cartier din periferia Dublinului. Într-o seară, se hotărăsc să fugă de acasă şi trăiesc o noapte magică în centrul Dublinului, în încercarea de a-l găsi pe fratele lui Dylan. Pe măsură ce noaptea se scurge şi oraşul devine din ce în ce mai periculos, cei doi trebuie să se bazeze pe bunăvoinţa străinilor pentru a supravieţui.
Filmul Kisses a fost declarat cel mai bun lungmetraj irlandez la Galway Film Fleadh. Filmul a obținut în 2009 Premiul Publicului la Festivalul internaţional de film de la Miami şi Premiile pentru cea mai bună regie şi pentru cel mai bun montaj la IFTA.

***

HEARING SILENCE (2010), regia: Hilary Fennell [12 min] Documentarul prezintă o lume în care sunetul joacă un rol esenţial şi din ce în ce mai problematic, pe măsură ce aflăm cum interpreta Elizabeth Petcu se confruntă cu pierderea auzului.
Cu participarea lui Elizabeth Petcu, protagonista scurtmetrajului Hearing Silence şi a soţului său Mircea Petcu, muzician român de prestigiu.

***


THE NIGHT NURSE (2010), regia: Terence White [4 min] O asistentă medicală, care lucrează în schimbul de noapte într-o secţie de psihiatrie, caută un pacient dispărut.

***

32A (2007), regia: Marian Quinn [89 min]
Pelicula urmăreşte traseul vieţii unei fete din perioada în care aceasta nu mai este copil, dar nici nu a devenit încă femeie. Povestea debuteză cu momentul în care eroina noastră Maeve îşi pune noul ei sutien alb şi păşeşte în lume ca tânără domnişoară. Viaţa ei se învârte în jurul celor mai bune prietene, care sunt extreme de îngrijorate că Maeve nu îşi va găsi un iubit. Nimeni nu se aştepta, nici măcar Maeve, ca ea să pună mâna pe cel mai popular băiat din oraş.
32A a câştigat Premiul pentru cea mai bună imagine (PJ Dillon) la IFTA (2009).