- 9 June 2021
- Etichete ICR Orizonturi culturale italo-romane Literatura romana publicata in Italia Culianu
Ediţia din luna iunie a revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” continuă evocarea personalităţii lui Ioan Petru Culianu, la 30 de ani de la moartea acestuia, învăluită de misterul unui asasinat încă neelucidat, în contextul în care mai multe inițiative în memoria autorului român au fost întreprinse în România și în Italia. Astfel, cotidianul „Avvenire” a publicat vineri, 19 mai, o pagină întreagă incluzând un interviu despre Culianu cu Sorin Antohi, realizat de Simone Paliaga (cu titlul: Un incompiuto sguardo sull’oltre), publicat în acest număr al revistei în limba română, în traducerea lui Horia Corneliu Cicortaș. Istoric al ideilor, Sorin Antohi a scris, coordonat volume și a organizat colocvii asupra vieții și operei lui I.P. Culianu.
De asemenea, revista milaneză „Antarès” i-a dedicat savantului român un număr monografic sub titlul Ioan Petru Culianu, argonauta della Quarta Dimensione (Edizioni Bietti, Milano). Unul din cei trei coordonatori ai volumului, H.C. Cicortaş, îl prezintă în revistă alături de interviul pe care l-a realizat cu Aldo Natale Terrin, fenomenolog al religiilor care l-a cunoscut pe cercetătorul român la Universitatea Catolică din Milano în anul 1976.
În acest număr continuă, printr-o nouă serie de 12 interviuri, şi ancheta exclusivă femeia-artist desfăşurată în paralel în România şi Italia, coordonată de Afrodita Cionchin. Ampla anchetă numără în prezent 51 de contribuţii care sondează percepţia profesionistelor din sectorul artei oferind, prin pluralitatea experienţelor şi punctelor de vedere, o fotografie a realităţii zilelor noastre şi o incursiune în evoluţia istorică a condiţiei femeii-artist.
Cartea Lunii este romanul apărut recent, adică în plină pandemie, la editura Feltrinelli, intitulat Il libro delle case (Cartea caselor) de Andrea Bajani, despre care circulă zvonul că ar fi candidat la Premiul Strega 2021, prezentat publicului din România în recenzia semnată de italienista Smaranda Bratu Elian de la Universitatea din Bucureşti.
Întâlnirile lunii iunie aduc noi interviuri din diferite domenii. Valentina De Piante, cadru didactic al UNATC, oferă o perspectivă multidisciplinară asupra universului complex al dansului contemporan, în interviul realizat de Serafina Pastore şi tradus de Afrodita Cionchin. Apoi, Camil Mihăescu, decanul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, vorbeşte despre propria creaţie şi activitate didactică, despre provocările artistului vizual din România zilelor noastre şi despre realitatea artistică timişoreană, într-un interviu dens şi dinamic realizat de Afrodita Cionchin, însoţit de o bogată galerie de lucrări. În continuare, Jan Cornelius despre ultima sa carte, despre ironie și miturile Germaniei, în interviul realizat de Irina Ţurcanu.
Toate articolele din numărul 6/iunie 2021 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it. Numărul este în actualizare constantă.
Foto: Revista „Antarès”