„Suprarealismul: Jacques Hérold - O călătorieˮ, lansare de carte și prelegerila Bruxelles

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează proiectul„Suprarealismul: Jacques Hérold - O călătorie”, care se înscrie în seria de evenimente de celebrare a acestui curent artistic revoluționar, anul 2024 marcând 100 de ani de la apariția ,,Manifestului suprarealismului“, ce a transformat percepția asupra realității și rolul imaginației în artă și literatură.

În cadrul proiectului, va fi lansat volumul „Jacques Hérold în ediții bibliofile: O călătorie”, apărut în 2023, în coordonarea autoarelor Cristina Simion și Ruxandra Moașa Nazare și cu sprijiinul financiar al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, prin Consiliul Județean Brașov . Vor fi susținute două prelegeri despre remarcabila personalitate a unui artist original și unic în istoria suprarealismului, care a făcut parte din pleiada de valori universale ale secolului său: Dr. Cristina Simion, colecționar și curator, va susține conferința „Importanța lui Jacques Hérold în suprarealismul european”, iar Dr. Daniel Nazare, istoric și manager al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov, va susține conferința „Jacques Hérold în ediții bibliofile: O călătorie”.

Evenimentele vor avea loc la Bruxelles, în data de 15 octombrie 2024, în două locații: Reședința ambasadorului României în Regatul Belgiei, precum și la Muzeul Ianchelevici, din Louvière.

Jacques Héroldartist plurivalent româno-francez, pictor, desenator, ilustrator, gravor, sculptor, poet şi filosof, unul dintre cei mai importanţi suprarealişti târzii, născut în România, la Piatra Neamţ, este, din păcate, mai cunoscut în străinătate decât în țara sa de origine. După studii la Academia de Arte din București, se stabilește în Franța, unde a reuşit să intre rapid în boema artistică pariziană din care făceau parte André Breton, Yves Tanguy, Constantin Brâncuşi, Marcel Duchamp, Man Ray, Picasso, Tristan Tzara și mulți alți scriitori și artiști de renume. Jacques Hérold ia parte, prin operele sale, la zeci de expoziţii colective şi personale, nu numai în Europa (Franţa sau Helsinki, Praga, Wuppertal, Florenţa, Bruxelles, etc.), dar şi la New York, Tokyo, Seoul, Guatemala, Santiago de Chile, Sao Paulo, Beirut. Un capitol aparte în parcursul artistic al lui Jacques Hérold îl reprezintă colaborările cu poeți ai avangardei de sorginte română (el fiind supranumit „le complice des poètes“), ca rod al unor prietenii excepționale pe care le-a legat de-a lungul anilor cu Ilarie Voronca, Claude Sernet, Tristan Tzara, Gherasim Luca, Ștefan Baciu, Mira Simian Baciu, Virgil Teodorescu.

Cartea prezintă ‘călătoria’ lui Jacques Hérold în România, prin expoziția Restitutio 111,eveniment în cadrul căruia au fostexpuse pe simeze și în vitrine 100 de lucrări - grafică, litografii, serigrafii, volume și albume, precum și reproduceri ale ilustrației din etapa sa de creație numită ,,perioada cristalină’’, acoperind patru decenii de activitate artistică. Expoziția a fost itinerată la Brașov în cadrul Bienalei albastre 2021 (Bienala Internațională de Arte Vizuale), laMuzeul Național al Literaturii Române din București, la Muzeul de Artă din Timișoara și la Muzeul de Artă din Cluj‑Napoca.

Arta lui Hérold, indiscutabil lirică, nu se sub­ordona în nici un fel poemelor – și am învățat mai tîrziu că aceasta era o trăsătură specifică unuia dintre cei mai importanți ilustratori ai secolului trecut –, ci avea o prezen­ță proprie, cel puțin la fel de puternică precum cuvântul scris. De­licatețea lucrărilor lui Hérold, fragilitatea lor sinestezică, discreta atracție, frumusețea lor aproape imaterială, felul în care le recunoști imediat m-au cucerit. ˮ (dr. Cristina Simion – Observator Cultural)

Expoziția, cât și volumul realizat ca prezentare pentru ‘Restitutio 111’, „au atras atenția, au adus împreună oameni, prilejuind întâlniri memorabile ale publicului cu creația lui Jacques Hérold, ale profesioniștilor, colecționarilor, artiștilor, interacționând și creând evenimente într-un șir care a promovat-o mereu. » (dr. Daniel Nazare)

Bilanțul arată că expoziția a ajuns să creeze o experiență de relaționare, de îmbogățire și de trăire artistică, de emoție și întâlnire cu familia - urmașii lui Hérold, marcând adevărate repere în călătoria ei în țara natală.ˮ (dr. Ruxandra Nazare, custode pentru România al expoziției)

Dr. Cristina Simion,curatoare și galeristă română,trăiește și lucrează în Germania. A absolvit cursurile de Curatoriat Internațional - NODE Curatorial Center Berlin (2019). A conceput și organizat aproape o sută de expoziții solo și de grup, în special ale artiștilor contemporani din Estul Europei, cu un interes special pentru România (Nürnberg, München, Berlin, București, Ljubljana, Bruxelles, Chișinău, Bled, Brașov, Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara, Bayreuth, Schmerikon). Cristina Simion a scris, editat și coordonat cataloage și albume de artă și a publicat articole în diferite reviste. Este stabilită la Nürnberg, Germania, unde conduce galeria Tiny Griffon Gallery. A fost co-curator al Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov, în cadrul căreia a prezentat expoziția Jacques Hérold și a adus lucrări ale artistului din colecția personală.

Dr. Daniel Nazare,istoric și manager al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov, a organizat numeroase expoziții de carte, de carte-obiect, de carte bibliofilă, dar și conferințe academice și științifice. Este membru în Comisia pentru colecţii speciale a ANBPR (Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România), precum şi în Comisia pentru referinţe ştiinţifice a ANBPR, iar din 2010 preşedinte al Comisiei de prelucrare documente şi referinţe ştiinţifice.Printre zecile de expoziții realizate se numără și expoziția Jacques Hérold - Restitutio 111.

Muzeul Ianchelevici, inaugurat la data de15 mai 1987, oferă o expoziție permanentă a multiplelor fațete ale operei artistului de origine română Idel Ianchelevici (1909-1994) - desen, sculptură (modele în ghips, sculpturi în bronz și sculpturi directe în piatră și marmură), dar și ale vieții artistului, etapele majore ale carierei și contribuțiile sale la numismatică și filatelie. În 1939, orașul La Louvière achiziționează sculptura ‘L'Appel’. Clădirea care găzduiește muzeul este fostul Palat de Justiție al orașului. Muzeul organizează, în mod regulat, expoziții temporare de artă contemporană, conferințe, mese rotunde.

Evenimentele culturale organizate la Reședința ambasadorului – literare, artistice, științifice – au beneficiat întotdeauna de un numeros public, care a apreciat prezentarea și promovarea valorilor românești în context european,creșterea vizibilității creatorilor români, facilitarea dialogului și a colaborării comunităților culturale românești cu publicul belgian, deschiderea către cunoscători și iubitori de cultură.