Proiectul Public speaking continuă în luna mai cu noi evenimente

Proiectul <i>Public speaking<i>  continua in luna mai cu noi evenimente

Vernisat cu succes pe 21 aprilie 2016, proiectul de artă contemporană Public Speaking aduce de-a lungul lunii mai noi evenimente în atenția publicului din Berlin. Proiectul este rezultatul colaborării curatoarelor Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu, fiind găzduit de instituția culturală District Kunst- und Kulturförderung Berlin și organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin și Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.). Public Speaking reprezintă Act VI din cadrul seriei Curatorial Practices. Fields and Techniques. Grantul anual oferit de acest program curatorial inițiat de District Berlin, a fost acordat în 2016 curatoarelor Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu. Fondat în 2009 pe terenul unei foste fabrici de malț, District Kunst- und Kulturförderung Berlin reprezintă un spațiu interdisciplinar la intersecția colaborativă dintre artă și alte câmpuri de cunoaștere. Localizat în zona Tempelhof-Schöneberg, care se caracterizează prin diversitatea de medii urbane sociale, culturale și istorice, District își concentrează programul curatorial pe explorarea dezvoltărilor curente ale acestei situații locale și pe contextualizarea practicii artistice contemporane în spațiul urban.

 Expoziția de artă video Public Speaking, care reunește lucrări ale unor artiști români și internaționali, poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai. Artiștii implicați propun strategii contradictorii precum: angajament și activism explicit (Instrumentar revoluționar, istoria artei retrasată prin pătratul negru de Veda Popovici), subversiv (Cu mine ești în siguranță de Xandra Popescu și Adrian Knuppertz ), poetic (Femina Subtetrix de Larisa Crunțeanu și Sonja Hornung), sau meta-limbaj (Candidatul la Președinție 2083 de Cosima Opârtan și Ion Dumitrescu).

De-a lungul acestei luni se desfășoară o serie de evenimente, care debutează cu un workshop în zilele 14-15 mai (între orele 11.00 - 18.00) și se va finaliza cu finisajul proiectului pe data de 27 mai. Workshop-ul Public Speaking,conceput de Xandra Popescu,articulează un cadru conceptual în care patru artiști (performerii Larisa Crunțeanu, Cosima Opârtan, Ion Dumitrescu și Richard Pettifer) își dezvoltă propriul stil motivațional pentru a ajuta participanții să își creeze un personaj public carismatic. În procesul său organizațional, workshop-ul împrumută elemente de emisiuni de TV de tip talent shows, în care participanții trec printr-un proces radical de transformare ghidați de membrii unei comisii.

Pe 19 mai, cu începere de la orele 19.00, va avea loc o lectură-performance intitulată Artist Development, de Richard Pettifer Un filozof est european, teoretician versat și intelectual marxist înflăcărat discută despre activism în artă și artă politică. Pe parcurs acesta analizează diferite metode self-helppentru artiști precum teatrul oprimaților (Augusto Boal), estetica relațională (Nicolas Bourriaud) și actul participativ (Claire Bishop) în contextul unei realități neoliberale concepute pentru a valida identitatea artistică în timp ce manipulează conform propriilor sale scopuri.

Finisajul proiectului va începe cu o rundă de discuții la care vor participa Larisa Crunțeanu, Xandra Popescu, curatoarele proiectului, Daniela Duca, referent în cadrul ICR Berlin și Suza Husse din partea District Berlin. De la orele 21.00 se va da startul concertului susținut de grupul muzical Raze de Soare,EP Albatros, eveniment muzical inclus în programul celebrului festival Performing Arts, organizat de Hebbel am Uffer (HAU) din Berlin. 

Ion Dumitrescu și Cosima Opârtan, membrii grupului muzical Raze de Soare, sunt implicați într-un amplu demers de recuperare a patrimoniului imaterial sonor și a folclorului urban muzical. Fondatori și membri ale unor proiecte muzicale precum Australopitecus Oltenis, Ion din Dorobanți și Raze de Soare, cei doi au reintrodus în circuitul muzical contemporan sunete și aranjamente muzicale hibrid, la intersecția dintre muzică pop, populară și orientală, apărute în mediul urban în primii ani de tranziție a României dinspre comunism spre o societate europeană. La sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90, România a fost martora dezvoltării unei pseudo-industrii a nunților. Sute de trupe s-au ivit în toată țara, propunând în cadrul evenimentelor familiale un sunet predilect devenit ulterior ceea ce astăzi numim „proto-manele" -  un pop oriental electronizat amestecat cu iz local. Ep-ul Raze de Soare -Albatros este un tribut pentru trupa omonimă, pionieră a muzicii de restaurant minimală sintetizată, fiind produs de casa de discuri Future Nuggets.

Larisa Crunțeanu studiat Fotografie si Video în cadrul Universității Naționale de Arte București. În prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Din 2012 coordonează împreună cu Xandra Popescu activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București unde au produs peste 40 de expozitii și evenimente. 

Xandra Popescu lucrează ca scriitoare, artistă și curatoare. Din 2012 coordonează împreună cu Larisa Crunțeanu activitatea Atelier 35, unul dintre cele mai active spații de proiecte din București orientat către practici experimentale și cooperare. Împreună au creat programe curatoriale video precumGoodbye Language (inițiat împreună cu Frantisek Zachoval) la Atelier 35, Public Speaking la Atelier 35, Ivan Gallery și District Berlin sau deperformance, precum Ghidul pentru un comportament inacceptabil la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Ca artistă lucrează cu sisteme de performance pentru cameră. 

Richard Pettifer este un regizor de teatru, critic și solilocvist care trăiește și lucrează în Berlin și Londra. Lucrările lui solo sunt prezentate în diverse spații. Scrie critică despre teatru în Berlin pe blogul său Theaterstück și pentru A Younger Theatre, precum și dialoguri artistice și proiecte de artă în spațiul public în colaborare cu Sonja Hornung. Temele practicii sale includ schimbările climatice/încălzirea globală, dialogul public și transformările societății spectacolului.

Adrian Knuppertz este fotograf și studiază cu Hito Steyerl la Universität der Künste, Berlin. În 2007 și 2008 a ținut cursuri despre fotografia alb-negru analogică într-un centru cultural comunitar de la periferia orașului. A participat în expoziții de grup cum ar fi Silhouettenfarm - Ein Blinddate la Westwerk (Hamburg, 2012) și Das Arrangement la Museum für Fotografie (Berlin, 2014).

Cosima Opârtan face parte din diferite colective care se ocupă cu muzică și performance. Și-a asumat identitatea muzicală ca jumătate din Raze de Soare, un duo interesat de explorarea sunetului outernational minimal al muzicii de restaurant. Colaborează cu grupul Candidaturii la Președinție, implicîndu-se estetic și conceptual, și a migrat către democratizarea finanțelor prin tehnologie ca membru al Robin Hood Minor Asset Management. Foarte interesată de lucrul cu imaginea, suprafața sau aparența lucrurilor ca un mod subversiv de a adresa întrebări.

Ion Dumitrescu a început cu balet clasic, apoi a făcut o trecere bruscă spre dans contemporan, pentru a ajunge în 2008 la practica postspectacol, o practică și un set de strategii de performance pe care le-a co-inițiat cu Florin Flueraș. A dezvoltat performance-uri care încearcă să destabilizeze și să provoace identitatea artistică și conceptul de timp. Printre ramificațiile practicii postspectacol a pus bazele Candidaturii la Președinție. Ion Dumitrescu este inițiatorul label-ului bucureștean Future Nuggets. A produs și lansat LP-ul de debut Steaua de Mare și primul LP al trupei legendare Rodion G.A. împreună cu Strut Records (Londra).

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.