- 14 December 2020
- Etichete Cătălin D. Constantin Piețe din Europa și istoriile lor Praga ICR
Fotografii din cadrul albumului „Piețe din Europa și istoriile lor”, realizat de Cătălin D. Constantin, au fost cuprinse în cadrul unui material video cu subtitrare în limba cehă, sprijinit de Institutul Cultural Român de la Praga.
Expoziția video este realizată în limba română, cu subtitrare în limba cehă și are ca scop sublinierea tradițiilor urbane europene din perspectivă antropologică. Astfel, prin intermediul fotografiilor aeriene și a secvențelor filmate din dronă, sunt prezentate piețele unor orașe emblematice ale Cehiei: Nový Jičín (Masarykovo náměstí), České Budějovice (Náměstí Přemysla Otakara II), Třeboň (Masarykovo náměstí), Prachatice ( Velké náměstí), Brno (Náměstí Svobody, Zelnýtrh), Kroměříž (Velké náměstí), Jindřichův Hradec (Náměstí Míru), Přerov ( Horním náměstí), Holašovice, Štramberk, Mikulov, Slavonice (Náměstí Míru, Horní náměstí), Telč (Náměstí Zachariáše z Hradce), Tábor (Žižkovo náměstí), Olomouc (Horní náměstí, Dolní náměstí), Znojmo (Masarykovo náměstí, Horní náměstí) și Pelhřimov (Masarykovo náměstí). Video-ul va fi prezentat în data de 17 decembrie 2020 pe canalul youtube al ICR Praga și promovat pe pagina de Facebook a reprezentanței.
Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă cursuri la Facultatea de Litere a Universității din București. Din 2016 este prodecan al Facultății de Litere. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. A fost pentru prima oară când Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București a acordat titlul de doctor cu grad maxim unei persoane care nu este de profesie arhitect.
A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Pentru cărțile pe care le editează, realizează cel mai adesea atât partea de îngrijire a textului, cât și conceptul grafic, socotind esențială combinația între cele două componente. Cea mai recentă carte pe care a scris-o, Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor, reprezintă o lectură culturală și antropologică a piețelor urbane europene.
A avut expoziții de autor în România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia, Irlanda, Italia.