- 4 October 2022
- Etichete ICR New York Mungiu R.M.N. New York Film Festival
ICR New York susține prezența regizorului Cristian Mungiu cu ultimul său film, „R.M.N.”, la cea de-a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la New York, unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice care au loc anual în Statele Unite ale Americii. Prima proiecție va avea loc pe 9 octombrie de la ora 18.00 la Alice Tully Hall, urmată de o sesiune de întrebări adresate regizorului și a doua pe 10 octombrie de la ora 14.00, la același cinematograf.
„R.M.N.” este scris și regizat de Cristian Mungiu și produs în 2022. Filmul a avut premiera mondială în cadrul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, în data de 21 mai 2022. .
În preajma Crăciunului, Matthias (30) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore și Judith State iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesioniști precum Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesioniști.
Cristian Mungiu a studiat limba și literatura engleză și americană și a lucrat o perioadă ca profesor, precum și ca ziarist și moderator la radio și la televiziune. În anul 1998 a absolvit cursurile Academiei de Teatru și Film din București, contribuind apoi în calitate de regizor secund la filme cunoscute precum „Le Capitaine Conan” (1996, regia Bertrand Tavernier) și „Train de Vie” (1998, regia Radu Mihăileanu). A regizat câteva scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii, printre care și cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, în anul 2000, pentru „Zapping”. Lungmetrajul „Occident” (2002) a fost prezentat în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, obținând Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007) l-a făcut celebru pe regizorul Cristian Mungiu, prin selectarea sa de către juriul Festivalului de Film de la Cannes. După ce a primit Premiul acordat de către Federația Internațională a Presei Cinematografice și premiul acordat de administrația educației naționale din Franța, regizorul Cristian Mungiu a câștigat la 27 mai 2007 Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes – Palme d'Or. Filmul a fost nominalizat și la premiile „Globul de Aur”. La data de 28 mai 2007, președintele României, Traian Băsescu, i-a conferit printr-un decret Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler regizorului Cristian Mungiu, „pentru contribuția sa, prin care s-a evidențiat ca exponent al tinerei generații de regizori români, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naționale”. Următorul proiect a fost filmul „Amintiri din epoca de aur”, care constă din 6 scurtmetraje produse de Mungiu și regizate de el și de alți regizori tineri, printre care Hanno Hoefer. În 2013, Cristian Mungiu a făcut parte din juriul competiției oficiale a celei de-a 66-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes prezidat în acel an de regizorul și producătorul Steven Spielberg. Mungiu a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012) pentru filmul „După dealuri” și Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes (2016) pentru filmul „Bacalaureat”. La 19 octombrie 2017, Cristian Mungiu a fost distins cu Legiunea de onoare în grad de cavaler, decorația fiindu-i înmânată de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis.
Aflat la cea de-a 60-a ediție, Festivalul de Film de la New York, organizat de Film at Lincoln Center, se desfășoară anul acesta în perioada 30 septembrie - 16 octombrie, fiind una dintre cele mai importante manifestări culturale organizate în metropola americană. În selecția oficială a festivalului figurează 32 de filme.