- 25 August 2022
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Villa Empain ICR Bruxelles Rezidenta artistica
Artista Aurora Kiraly va fi prezentă, cu sprijinul ICR Bruxelles, la o rezidență artistică organizată de Fundația Boghossian - Villa Empain, Bruxelles, în perioada 1-29 septembrie 2022.
De la deschiderea oficială, la Bruxelles, a acestei prestigioase instituții pentru rezidențe artistice, în 2010, Fundația Boghossian a găzduit peste 200 de artiști, scriitori, cercetători, oameni de știință și curatori de 28 de naționalități diferite. Curatorul Régis Decroos, coordonatorul programului „Exhibitions&Residency” al Fundației Boghossian, a selectat anul acesta un număr de 24 artiști: Aurora Kiraly (România), Makram Aboul Hosn (Liban), Nermine El Ansari (Franța), Tigran Arakelyan (Armenia), Gayane Avetisyan (Armenia), Amélie Berrodier (Franța), Ionian Bisai (Albania), Are Blytt (Norvegia), Samah Boulmona (Liban), Anna Davtyan (Armenia), Aline Forçain (Franța), Pascal Hachem (Liban), Ali Hout (Liban), Annick Kayitesi-Jozan (Ruanda), Nina Kurtela (Croația), Xie Lei (China), Alexandre Paulikevitch (Liban), Niels Poiz (Belgia), Delphine Pouillé (Franța), Sabry (Egipt), Frank Smith (Franța), Sotiris Tsiganos (Grecia), Yasen Vasilev (Bulgaria), Masha Wysocka (Polonia).
Programul de rezidență Fondation Boghossian – Villa Empain oferă artiștilor oportunitatea de a trăi și de a crea, timp de o lună, în casa și studioul său de rezidență, situate în grădinile vilei. Ca laborator de idei și creație contemporană, Reședința este un loc de împărtășire și de întâlniri internaționale între artiști, curatori, scriitori și oameni de știință.
Aurora Kiraly este primul artist de origine română acceptat în programul de rezidență al Fundației Boghossian din Bruxelles. Titlul proiectului susținut în cadrul rezidenței este „Soft Drawings_Subconscious Narratives”. Lucrările realizate de Aurora Kiraly în timpul rezidenței vor fi expuse la finalul acesteia, sub titlul „Open Studio”, în atelierul de la Villa Empain, pentru a prezenta și discuta proiectul cu colegii de rezidență, critici de artă, curatori și jurnaliști.
Aurora Kiraly va expune ulterior o selecție dintre lucrările realizate în cadrul rezidenței artistice de la Villa Empain - Fundatia Boghossian, la Galeria ICR Bruxelles, în continuarea expoziției Open Studio. Perioada de expunere va fi cuprinsă între 26 septembrie și 7 octombrie 2022.
La vernisajul expoziției de la Galeria ICR Bruxelles, va fi proiectat filmul ce oferă o mărturie vizuală despre „parcursul” rezidenței de la Villa Empain, un material video realizat de Aurora Kiraly și care va fi ulterior promovat, în exclusivitate, pe canalele de comunicare ale reprezentanței, alături de fotografii din expoziție, constituind un bun prilej de a promova acest demers dedicat artei contemporane în cadrul unei rezidențe artistice din capitala Belgiei.
Expoziția de la Galeria ICR este o acțiune conexă proiectului de la Villa Empain și oferă vizibilitate prezenței artistului român în spațiul de referință și continuitate în seria de evenimente dedicate artei contemporane, organizate la sediul reprezentanței ICR Bruxelles.
„Voi continua proiectul meu început în urmă cu ceva timp, la București, descoperind de data aceasta poveștile pe care Villa Empain le are de spus, de la concepția sa ca o casă privată, până la restaurarea și deschiderea sa pentru public. Voi căuta mai multe informații despre Villa Empain și istoria sa, precum și despre arhitectul Michel Polak. Sunt interesată de moștenirea Art Deco a clădirii în sine, care se leagă de propria mea experiență în cadrul urbanului eclectic al Bucureștiului. Lucrările vor explora idei precum: identitate, subconștient, corp, mișcare, teatralitate, pornind de la contextul vilei, și voi folosi medii și tehnici variate: fotografie, instalații textile, colaj.” (Aurora Kiraly)
Aurora Kiraly este artistă, inițiatoare de proiecte culturale și educative. Este absolventă a studiilor de licență la Universitatea Națională de Arte București (1994) și a studiilor masterale ECUMest – Mastère Specialisé Européen en Management des Entreprises Culturelles (1999). Între 2001-2008, a coordonat Galeria Nouă, spațiu dedicat fotografiei și filmului experimental, unde a organizat peste 200 de expoziții și evenimente. Din 2007, predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Proiectele sale artistice sunt realizate în diverse medii: fotografie, desen, obiect, colaj textil, instalație. Pe lângă acestea, realizează proiecte documentare despre scena artelor vizuale din România din a doua parte a secolului XX până în prezent – cartea Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989 (2006), seriile de interviuri Mărturii XXI – Revizitând trecutul (2008-2012) și Întâlniri în atelier: despre practice artistice în arta contemporană (2019). În 2013, obtine titlul de Doctor în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte București.
Activitatea sa artistică este cunoscută publicului internațional: expoziţii personale și de grup, prelegeri, prezentări, curatoriat, management cultural, consiliere artistică, proiecte design grafic, ateliere pentru copii de promovare a artei vizuale, dar și membră în numeroase jurii din 2006 și până în prezent. De asemenea, Aurora Kiraly a publicat o serie de articole, lucrări de specialitate și a obținut numeroase premii.
*****
Fundația Boghossian, fondată în 1992 de Jean și Albert Boghossian, are ca scop să creeze expoziții, conferințe, rezidențe și evenimente care să anime structura emblematică Art Deco.
Programele culturale ale Fundației Boghossian beneficiază de o amplă promovare, datorită prestigiului de care se bucură, presa furnizând informații despre program și artiști, despre desfășurarea evenimentului, despre vernisaj.
*****
Proiectul reprezintă o continuitate a colaborării dintre Reprezentanța ICR Bruxelles și Fundația Boghossian, având ca scop cultivarea și multiplicarea colaborărilor cu instituții prestigioase belgiene în domeniile culturale specifice.
Un obiectiv important care face parte din strategia ICR Bruxelles de susținere și de promovare a creaţiei culturale și artistice românești este sprijinirea artiștilor români contemporani, participările acestora în cadrul unor evenimente înscrise în agenda culturală din spațiul Benelux, participări menite perenității și care vorbesc despre creativitate, relevanță și valoarea artei contemporane românești la nivel internațional. De asemenea, reprezentanța își propune expunerea operelor creatorilor români de valoare la cât mai multe evenimente de gen în spațiul Benelux, oferirea posibilității de a întâlni artiști de gen din întreaga lume și de a stabili legături culturale, valorificarea unui domeniu artistic important și cu vizibilitate internațională, în cadrul evenimentelor culturale de amploare.