- 19 February 2016 - 19 February 2016
- Etichete Icr viena Institutul cultural roman Constantin brancusi Cornel mihalache
Institutul Cultural Român de la Viena vă invită vineri, 19 februarie, la ora 19.00, la proiecţia filmului „Brâncuşi" în regia lui Cornel Mihalache. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) are loc cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Filmul deschide seria proiecţiilor organizate în anul 2016 la sediul ICR Viena în cadrul programului Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti.
„Brâncuşi" este un documentar de artă care urmăreşte firul cronologic al celor mai importante momente din viaţa artistului român, folosindu-se de amintirile existenţei sale, precum fotografii, notiţe, locuri.
„Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu «spuse» de Brâncuşi, deci neatestate ştiinţific, ci scrise, notiţe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparţin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuşi, sau a operelor sale: satul natal Hobiţa, biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreţine, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11." (Cornel Mihalache)
Cornel Mihalache, regizor de film documentar, s-a născut în 1963 la Bucureşti. Urmează cursurile liceului de cinematografie şi poligrafie şi este absolvent al Academiei de Teatru şi Film „I.L. Caragiale" (promoţia 1991). Lucrează în Televiziunea Română din 1997, unde a realizat emisiunile „Cu ochii în patru" şi „Curat Caragiale! Parol!". În calitatea de regizor, Cornel Mihalache a lucrat la filmele „Căpşuni în aprilie" şi „Brâncuşi". A primit premiul pentru anchetă oferit de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (1997), un premiu UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru (2002), precum şi premiul Clubului Român de Presă pentru ancheta „1989. Sânge şi catifea" (2005).
Filmul se difuzează în limba română.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.