Vineri, 21 iunie, ora 12, la sediul Filialei Cluj a USR (str. Universităţii nr. 1), Lukàcs József (redactor la revista Apostrof) va ţine o conferinţă cu titlul Gastronomie şi istorie în Transilvania secolelor 15-16. Recurgând la izvoare de epocă, scrisori, jurnale, se va concentra pe gastronomia şi alimentaţia clujenilor din secolele respective, cu accent pe varză, legumă care, în vremea aceea, era considerată „blazonul ţării”.
Nu întâmplător, aşadar, unul dintre volumele editate de Filiala Cluj a USR se numea Varză à la Cluj. Bucate felurite de scriitori povestite (poate fi consultat pe site: www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro, la secţiunea Editoriale).
Partea a doua a întâlnirii va reuni sub titlul Gastronomie şi literatură intervenţii la subiect ale scriitorilor: Péter Demény (Pofte în Verhovina. Despre Ádám Bodor), Andrei Moldovan, Ovidiu Pecican, Petru Poantă, Mircea Popa. Moderator: Irina Petraş.
Evenimentul este organizat de Filiala Cluj a USR în colaborare cu ICR Transilvania, în cadrul Festivalului de Carte Transilvania.