Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna februarie 2015.
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
5-11 februarie / Expoziția de sculptură şi pictură „Oglinzi paralele“, la Academia di Romania, în Sala de expoziţii.
18 februarie – 6 martie / Expoziția „Arhitecturi și chipuri sacre“ realizată de artista Miruna Budișteanu, la Accademia di Romania, în Sala de expoziții.
19 februarie / Proiectul cultural „Zi de studiu în onoarea lui Olivier Clement“, organizat în colaborare cu Asociația Onlus „Insieme per l’Athos“, la Accademia di Romania, în Sala de conferințe.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
1-28 februarie / „Luna filmului românesc la Hamburg. Filmland Rumänien la B-Kino“, la cinematograful de artă B-Kino din Hamburg.
5-15 februarie / Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, prin prezența echipelor filmelor Aferim!, r.: Radu Jude, câștigător al premiului „Ursul de Argint“ pentru regie și De ce eu?, r.: Tudor Giurgiu.
10 februarie / Concert de muzică clasică susținut de Jacques Thibaud Trio, în cadrul programului de concerte organizate la sediu, la care sunt invitaţi muzicieni români din Berlin şi din spaţiul european, deja afirmaţi sau în curs de afirmare.
27 februarie / Concert de muzică clasică, organizat cu ocazia sărbătorii Mărțișorului, susţinut de pianistul Victor Nicoară şi de violonistul Vlad Maistorovici.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
20-27 februarie / Filme româneşti în cadrul celei de-a XXXI-a ediții a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons.
26 februarie – 5 martie / Participare românească în cadrul celei de-a V-a ediții a festivalului de film „LuxFilmFest“.
27 februarie – 1 martie / Lansarea romanului poliţist Atac în bibliotecă (Qui veut la peau d’Andreï Mladin?) de George Arion, în traducere franceză, și atelier de traduceri cu participarea scriitorului român și a grupului de traducători literari ai Institutului Cultural Român de la Bruxelles, la sediul Asociației belgo-române Arthis.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
5 februarie / Prezentarea volumului de interviuri Cvadratura Cercului literar de Jenő Farkas în cadrul programului „Serile de literatură“, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
16 februarie / Prezentarea spectacolului „Prah“ de György Spiró, în interpretarea Teatrului Românesc din Ungaria, pe scena teatrului Bethlen din Budapesta.
18 februarie / Difuzarea documentarului Duo pentru Paoloncel şi Petronom, r.: Alexandru Solomon, la Galeria de artă 2B de la Budapesta.
26 februarie / Proiecţia celei de-a treia părţii a documentarului de călătorie Wild Carpathia-Wild Forever la Universitatea Central-Europeană, sala „Oktober Hall“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
1 februarie – 30 noiembrie / Serie de emisiuni culturale dedicate activității Institutului Cultural Român de la Chișinău la Radio ,,Vocea Basarabiei“.
4 februarie – 1 martie / Expoziția ,,Lucian Blaga – Poemele luminii“, la Liceul Teoretic ,,Spiru Haret“ din Chișinău.
6 februarie – 5 martie / Expoziția „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza“, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
12 februarie / Medalion științifico-literar „Grigore Vieru sub semnul eternității“, la Universitatea „B.P. Hasdeu“ din Cahul.
13 februarie / Suită de manifestări prilejuită de împlinirea a 80 de ani de la naşterea poeţilor Petru Cărare şi Grigore Vieru la Biblioteca Minicipală „B.P. Hasdeu“.
17 februarie / Conferința științifică „Izvorul și clipa – Omagiul lui Grigore Vieru, 80 de ani“.
18 februarie – 20 martie / Expoziţia ,,Școala Ardeleană“, la Biblioteca Raională Leova.
21 februarie / Concertul omagial „Steaua de vineri in memoriam – Grigore Vieru la 80 de ani“, eveniment organizat în colaborare cu Ministerul Culturii din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.
24 februarie - 20 martie / Expoziția stradală ,,Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei Literare“, la Galeria la Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.
26 februarie / Evenimente în cadrul Forumului Cultural Internaţional ,,Dimensiunea europeană a educaţiei artistice şi culturale“, la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
2-22 februarie / Expoziţia „Măştile poetului“ în spaţiile expoziţionale de la parterul Escola Superior da Educação, Portalegre.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
3 februarie / Lansarea cărţii Fashion Writing and Criticism de Sanda Miller și Peter McNeil, apărută la editura Bloomsbury.
5 și 7 februarie / Continuarea programului „Luna Enescu la Londra“ – Octet-ul pentru coarde la sediul institutului și Simfonia a III-a la Royal Festival Hall, Southbank Centre.
20-24 februarie / România – triplu premiată pentru expoziţia de design vestimentar şi bijuterie contemporană, organizată de Institutul Cultural Român de la Londra și Galeria Galateca din București, în cadrul London Fashion Week 2015.
26 februarie / Proiecția filmului Aurora, r.: Cristi Puiu în cadrul programului „Cinemateca românească“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
17 februarie / Prezentarea volumului Lecturas subjetivas, afinidades selectivas / Lecturi subiective, afinităţi selective de Dan Munteanu Colán, editura Ediciones de la Discret, la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid.
23 februarie – 1 martie / Participare românească la Târgului Internațional de Artă Contemporană ARCOmadrid, la Feria de Madrid.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
6 februarie / Proiectul „Arta românească în proiectele MNAC“, la sediul institutului.
11-18 februarie / „Un actor despre Marele Teatru și rolurile sale! Poezia Teatrului și Teatrul Poeziei! Un amplu recital liric de poezie religioasă, care selectează poeme din trei secole de istorie a poeziei române“ – patru evenimente de teatru și poezie românească, în S.U.A. și Canada, care l-au avut ca protagonist pe actorul Constantin Chiriac.
11-23 februarie / Proiectul „Bird’s Eye View on Romanian Contemporary Visual Arts“, ce i-a avut ca invitați speciali pe curatorul, criticul și istoricul de artă Olivia Nițiș și pe artistul vizual Ciprian Ciuclea.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
12 februarie / Prima seară din cadrul ciclului de conferinţe-dezbateri „Un artist, o operă“ a fost dedicată vieţii şi operei lui Dan Haulică, prestigios critic de artă, director al revistei Secolul XX, ambasador al Delegaţiei României în cadrul UNESCO.
16 februarie / Seară dedicată artistului român Ciprian Mureşan, în cadrul ciclului de filme intitulat „Vidéo, et après? / Video, iar apoi?“, la Muzeul Național de Artă Modernă.
19 și 27 februarie / Două seri dedicate filmului românesc, la sediul Institutului Cultural Român de la Paris.
24 februarie / Proiectul cultural „Romania și Imperiul Otoman“, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința ambasadorului României în Franța.
26 februarie / Concertul „Jazz Love Songs“ susţinut de Ramona Horvath Trio, concert organizat în colaborare cu și la L’Entrepôt din Paris.
27 și 28 februarie / Târg de mărtișoare, la sediul Institutului Cultural Român de la Paris.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
12-14 februarie / Participarea Magdei Cârneci, Președinte al PEN România, la conferința literară și la evenimentele desfășurate cu ocazia celei de-a XC-a aniversări a reprezentanței locale a Clubului Poeziei, al Eseurilor și al Romanului (PEN) din Republica Cehă.
17 februarie / Spectacolul „Aventuri în irealitatea imediată“ după Max Blecher, text scris și pus în scenă de Vojtech Barta, la Venuše ve Švehlovce din Praga. Parteneri: Teatrul Chemické și Ministerul Culturii din Republica Cehă.
19 februarie / Lansarea antologiei de proză scurtă din Republica Moldova Naše zrcadlo / Oglinda noastră, la „Anticariatul subteran“, Praga.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
2 februarie / Institutul Cultural Român de la Stockholm a oferit Lectoratului de limba română al Universităţii din Lund o serie de volume, editate de Institut, care vor fi incluse în fondul bibliotecii astfel încât să poată fi consultate de studenţii care urmează cursuri de limba română.
5 februarie – 27 martie / „Play & Rewind – Amintiri, jocuri şi poveşti în designul românesc“, expoziţie de design românesc, la sediul institutului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
3 februarie – 5 martie / „Flori și peisaje“ – expoziție de acuarele și desene de Livia Kessler.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
13-14 februarie / Participarea dr. Marius Turda la conferința științifică din cadrul expoziţiei colective „Progres și igienă“ de la Galeria Națională de Artă Zachęta din Varșovia.
20-26 februarie / Turneul de lansare a volumului Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici în cinci dintre cele mai mari oraşe poloneze: Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań, Gdańsk.
27 februarie – 1 martie / Mărţişorul – tradiţii vii: expoziţia de pictură „Dor de România“, ateliere de confecţionat mărţişoare pentru copii şi o seară cu muzică românească la Cracovia.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
2-18 februarie/ Expoziţia de măști și costume tradiționale de sărbătoare din Transilvania, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
7-13 februarie/ Spectacolul ,,Greierele aproape faimos“, susţinut de Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Carnavalului Copiilor de la Veneţia, la Arsenale di Veneţia.
14 februarie/ Concert „Enescu 60“ în programul oficial al Carnavalului de la Veneția 2015, la Sala Ateneo Veneto.
26 februarie / „Mobil, uşor, inefabil. Lansarea volumului Nova Itinera de Lidia Are Caverni“ (prefaţă semnată de Franco Dionesalvi), în sala de conferinţe Marian Papahagi a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
6-28 februarie / Expoziţia de pictură „Spectru“ a artistei Ana Necolau, la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena.
19 februarie / De ce trag clopotele, Mitică?, r.: Lucian Pintilie, la Cinemateca Institutului Cultural Român de la Viena.
27-28 februarie / Mărţişor 2015. Institutul Cultural Român de la Viena a marcat sărbătoarea Mărţişorului prin evenimente organizate la sediul său.
Lista proiectelor organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - FEBRUARIE 2015