- 14 October 2021
- Etikett ICR ICR Lisabona Aurelia Visovean Sezonului muzical Parques de Sintra
Festivalul „Sezonul muzical Parques de Sintra”, realizat în parteneriat cu Centrul de studii muzicale din secolul al XVIII-lea din Portugalia – „Divino Sospiro”, se desfășoară în perioada 15 octombrie – 13 noiembrie 2021, sub direcția artistică a lui Massimo Mazzeo.
Printre artiștii invitați se numără unii dintre cei mai renumiți muzicieni portughezi și străini contemporani, printre care: ansamblurile „Gli Accenti” și „Alla Bastarda”, corul „Cupertinos”, pianista Aurelia Vișovan, sopranele Marie Lys și Ana Vieira Leite, claveciniștii Andrea Buccarella și Marco Mencoboni.
Cu sprijinul ICR Lisabona, în cadrul ciclului „Nopți la Queluz –Tempestade e galanterie– muzică din secolul al XVIII-lea”, pianista Aurelia Vișovan va susține un concert sâmbătă, 16 octombrie 2021, ora 21.30, în Sala de Música din cadrul Palatului Național Queluz.
„Sezonul muzical Parques de Sintra” încearcă să revitalizeze și să dinamizeze activitatea culturală a celor trei Palate reprezentative din Sintra(Pena, Queluz,Sintra), prin diseminarea moștenirii lor muzicale adesea uitate, promovând legătura dintre patrimoniul construit și muzică.Obiectivul principal al festivalului este de a recrea atmosfera din perioadele de glorie ale palatelor regale și nobiliare din Sintra, când, în elegantele săli din incinta acestora, erau găzduiți marii muzicieni europeni.
Pianista, clavecinista și fortepianista Aurelia Vişovan este o interpretă recunoscută pe plan internațional, câștigătoare a concursului de fortepiano „Musica Antiqua Brugge” în 2019. Este invitată să cânte în mod regulat pe scene precum Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, BOZAR, Auditorio de Zaragoza, Brucknerhaus Linz, Die Glocke Bremen, Casa da Música din Porto, Musikverein Viena sau Ateneul Român și în festivaluri precum „Schleswig-Holstein”, „Mecklenburg-Vorpommern”, „SoNoRo”, „Toamna Muzicală Clujeană” sau „Festivalul Mozart”. A cântat ca solistă cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Dresda, Das Sinfonieorchester Berlin, Seto Philharmonic Orchestra (Japonia), precum și în țară cu Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret și diverse filarmonici, alături de dirijorii Mihail Agafița, Horia Andreescu, Gabriel Bebeșelea, Cristian Brâncuși, Cristian Mandeal sau Naoto Otomo. În 2017, Aurelia Vișovan a realizat la Cluj, alături de dirijorul Gabriel Bebeșelea, premiera mondială a Concertului pentru pian și orchestră în re minor de George Enescu. A înregistrat pentru casele de discuri Ricercar, Passacaille Records, Berlin Classics, KNS Classical printre altele, atât în calitate de solistă, cât și în ansambluri camerale, pe pian modern și pe instrumente istorice cu claviatură. Aurelia Vişovan este câștigătoare a peste 25 de premii, printre care se numără premiul I la Concursul Internațional de Pian „Santa Cecilia” din Porto, premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese contemporane la Concursul Internațional de Pian „Premio Jaén”, în Spania, premiul al V-lea la Concursul International de Pian de la Takamatsu, Japonia și premiul al II-lea la Concursul Internațional de Clavecin „Paola Bernardi” de la Bologna. Născută în 1990 la Sighetu Marmației, interpreta a studiat pianul în orașul natal și ulterior la Cluj sub îndrumarea profesoarelor Monica Chifor, Gerda Türk și a prof. univ. dr. Adriana Bera. În 2016 a absolvit Universitatea de Muzică din Viena cu nota maximă, unde a studiat pian cu Martin Hughes și clavecin cu Gordon Murray. În prezent este profesor universitar la catedra de pian a Universității de Muzică din Nürnberg. De asemenea, urmează studii de doctorat, pe tema instrumentelor istorice cu claviatură, la Academia de Muzică din Cluj.
Mai multe informații despre festival:https://bit.ly/3itBXIX