- 13 June 2016 - 18 June 2016
- Tags ICR Institutul Cultural Roman Arta Arta contemporana Galeria Anca Poterașu VOLTA 12 Basel Nicu Ilfoveanu Zoltán Béla
Galeria Anca Poterașu, cu ocazia târgului de artă VOLTA 12 Basel (13 - 18 iunie 2016), prezintă dialogul artistic dintre Nicu Ilfoveanu și Zoltán Béla, intitulat Verde și Ruine.
Târgul de artă VOLTA12, dedicat în mod special artiștilor în devenire, a debutat în 2005, la inițiativa a 3 colecționari de artă (Kavi Gupta, Friedrich Loock și Uli Voges) împreună cu Amanda Coulson, cunoscut critic de artă. Cu o selecție dinamică și eclectică a artiștilor expozanți, VOLTA și-a câștigat locul în calendarul celor mai importante târguri de artă contemporană din lume, grație misiunii acestuia, asumate de prima ediție, de a constitui un loc unde amatorii și colecționarii de artă descoperă pe cei mai promițători artiști ai momentului.
Proiectele individuale - solo shows, ce îngăduie o mai mare libertate de expresie artistică, se află la baza cadrului curatorial general al târgului, care lasă însă loc și dialogului conceptual între doi sau mai mulți artiști. Devotați ideii de a celebra artistul și opera sa, organizatorii reușesc să-și surprindă an de an vizitatorii cu lucrări de artă neconvenționale, adesea reprezentative pentru actualele curente ale artei contemporane, într-un elegant cadru expozițional - Markthalle, ce servește ca loc de întâlnire pentru cei mai importanți actori ai lumii artistice internaționale.
România va fi prezentă la ediția de anul acesta cu un dialog între doi artiști cunoscuți pentru practica lor de analiză și de reprezentare a naturii - Nicu Ilfoveanu și Zoltán Béla. Picturesque - Making Of reprezintă o serie de fotografii realizate de Nicu Ilfoveanu în 2010 în vestul României, într-o fostă regiune minieră. Acestea arată ruinele exploatării mediului de după un secol de activitate minieră care s-a oprit brusc după Revoluție. Tunelele, construcțiile folosite de mineri, locuințele lor și alte urme ale producției sunt încă vizibile, înconjurate de straturi de verde - iarbă sălbatică sau copaci misterioși. Ultima serie de tablouri aparținând lui Zoltán Béla este cerebrală, dar în același timp păstrează o anumită doză de umor. Artistul explorează idei privind ritualurile și eliberarea de acestea,
asumându-și în același timp identitatea sa și afilierea cu un anumit stil de pictură. Lucrările sale comunică despre plăcerea văzului, dar și despre plăcerea de a fi văzut; Zoltán Béla își folosește curiozitatea pentru a-și imagina situații, pentru augmentarea realității și nu doar simpla sa reproducere. În acest proces al obiectivizării de sine, artistul înregistrează efectele timpului și al incertitudinilor. El realizează intervenții structurale pe pânză, extinzând în mod perpetuu perspectiva noastră, hrănind empatia privitorului ca martor lucid.
În contextul descris de exploatarea naturii, de dezastrele naturale și de politicile incerte cu privire la mediu, Nicu Ilfoveanu și Zoltán Béla oferă publicului o perspectivă articulată, fundamentată de ani de observații și de cercetare. Materialul de documentare preliminară folosit de artiști în producerea lucrărilor va fi expus sub forma unor fișiere de date și imagini-schițe.