- 26 October 2018 - 18 November 2018
- Etichete Marin gherasim Icr chisinau Expozitie
Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la
Chișinău, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova
organizează, în perioada 26 octombrie - 18 noiembrie 2018, la Muzeul
de artă al Republicii Moldova, expoziția artistului plastic Marin Gherasim.
În cadrul evenimentului ICR Chișinău susține participarea Alinei Gherasim, curatorul expoziției retrospective și a criticului de artă Călin Stegerean, autorul conferinței „Arhitecturi spirituale”. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 25 octombrie 2018, ora 17.00, iar conferința în data de 26 octombrie 2018, ora 18.00. Expoziția pictorului Marin Gherasim aduce valori statornice și profund ancorate creștinismului românesc, constituindu-se într-o frescă a rezistenței prin cultura în Romania postbelică. Expoziţia conţine un număr de 52 de tablouri; acestea sunt arondate unor teme generoase, care vizează priorităţile educaţiei creştine în artă, profesie de credinţă a unuia dintre cei mai importanţi pictori ai deceniilor 6-8 ale secolului trecut.
Marin Gherasim a fost un pictor român, profesor universitar, personalitate marcantă a artei românești, membru Fondator al Grupării 9+1. Cunoscutul grup de disidență 9+1, compus din Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Sorin Dumitrescu, Horia Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig și Marin Gherasim, a promovat cu rectitudine, responsabilitate și jertfire de sine, principii, norme și valori care au constituit filonul viu și peren al culturii și civilizației românești apreciate de publicul larg.
Călin Stegerean, curatorul expoziției și cel care va susține conferința intitulată Arhitecturi spirituale, este artist plastic, critic de artă și a fost manager general al Muzeului Național de Artă al României. Până în 2014, timp de două mandate, a condus Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Călin Stegerean a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, secţia „Grafică”, în 1985 și un masterat în management cultural la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. De asemenea, este doctor al Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai cu teza Artele plastice şi revistele literare de avangardă din România interbelică.
Alina Gherasim este artist vizual cu specializările pictură
și grafică. În 1998 a absolvit cursurile Universității Naționale de Arte
București, secția scenografie la clasa profesorilor Ion Popescu-Udriște și
Niculae Ularu. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția
pictură. Artista are o activitate expozițională impresionantă, cu participări în
cadrul expozițiilor organizate atât în țară, cât și peste hotare. Lucrări
semnate de Alina Gherasim se găsesc în colecții private din România, Elveția,
Germania, Anglia, Grecia, SUA.
Manifestarea se circumscrie, prin valorile perene pe care le promovează, în proiectele aflate sub corolarul Centenar.
Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău, Radio Datina.