- 3 January 2017
- Etichete Ansamblul doina oltului Icr Icr beijing
ICR Beijing a organizat, cu ocazia Sărbătoririi Crăciunului, spectacolul de cântec și dans tradițional românesc „Călușul și dansul bărbătesc românesc" la Beijing și Hefei, proiectul bucurându-se de un succes răsunător.
Primul eveniment a avut loc la Academia de Dans din Beijing, în data de 21 decembrie 2016. Dansatorii români din trupa Ansamblului „Doina Oltului" din Slatina, alături de maestrul Ion Crețeanu, managerul ansamblului, și cântăreața de muzică populară Ileana Lăceanu au fost primiți, aplaudați cu entuziasm de profesorii și studenții din cadrul Academiei. La final, după spectacolul românesc, studenții chinezi au oferit la rândul lor câteva momente artistice de apreciat, cuprinzând dansuri tradiționale specifice minorităților din China.
În data de 22 decembrie, la Teatrul Mare Național al Chinei, cu ocazia evenimentului „Ziua Porților Deschise", artiștii români au susținut două spectacole, la care au participat mii de spectatori, sala devenind neîncăpătoare. Spectatorii au fost uimiți de talentul maestrului Ion Crețeanut, care a interpretat vocal și la cobză doine, precum și cel al dansatorilor români, care au prezentat „Călușul", „Dansul bărbătesc" și „Dansul fecioresc", dansuri reprezentative ale folclorului românesc.
În zilele de 24 și 26 decembrie 2016, artiștii români au susținut spectacole la Hefei, capitala Provinciei Anhui, la Centrul de Arte din Hefei și în Sala Circului din Hefei.
La
primul eveniment, cel din 24 decembrie, au fost prezenți peste 800 de spectatori, artiștii români fiind foarte bine primiți și apreciați de chinezii din
această zonă.
Menționăm câteva impresii ale poetului chinez He Feng despre recitalul de la Teatrul Mare Național:
„Am fost prezent în Conference Hall pentru recitalul susținut de soprana Felicia Filip, pe urmă, am fost în Blosson Hall pentru spectacolul de cântec și dans tradițional românesc susținut de Ansamblul Doina Oltului. (...) Apoi ne-am mutat în Blosson Hall, la etajul 4, pentru a asculta muzica susținută de muzicienii români, care m-a dus parcă în munții și în satele din România. Imi amintesc că în luna iunie anului curent, eu am fost invitat tot de domnul Constantin Lupeanu la National Centre of the Performing Arts pentru a asculta cântece tradiționale românești susținute de Taraful Grecești. Cântecele sunt similare și exprimă tristețe, subliniind ideea că arta își are izvorul în folclor, este greu de dobândit și aparține inimii. De fapt, poezia, romanele, piesele de teatru și toate celelalte sunt făcute pentru cei care suferă, pentru oamenii de rând, pentru că ei au nevoie de „cele spirituale". Sigur, spectacolele de dans tradițional românesc susținute de Ansamblul Doina Oltului , de pildă, „Călușarii" mi-au lăsat o impresie de neuitat."
Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, România este reprezentată, din 2005, de ritualul „Călușului" și, din 2009, de Doină. Maestrul Ion Crețeanu, Ion al Cobzei cum este supranumit de cunoscători, se află pe lista celebrităților lumii.
Arta autentică românească a cucerit gazdele chineze, care l-au invitat pe maestrul Ion Crețeanu să revină în 2017, în luna martie, cu întreg Ansamblul „Doina Oltului", pentru a susține un ciclu de spectacole în capitala provinciei și în alte orașe din Anhui, China.