În perioada 10-12 mai 2013, Asociația românilor din Heidelberg „Al. I. Cuza” organizează, cu sprijinul Institutului Cultural Român, Festivalul de Primăvară de la Heidelberg. Cu acest prilej, vor fi comemorați 140 de ani de la moartea domnitorului român Alexandru Ioan Cuza (20 martie 1820 – 15 mai 1873).
Programul festivalului include concerte de muzică și dansuri populare românești susținute de Grupul folcloric de la Buduhala (Gorj), ansamblul folcloric „Floarea Borodului”, din comuna Borod, județul Bihor, și ansamblul „Perinița” din Ploiești, Prahova, la Centrul Cultural Karlstorbahnhof din Heidelberg.
De asemenea, va fi organizată o conferință în cadrul centrului Welthaus, cu titlul „Reformele progresiste promulgate sub domnia lui Cuza, cu accent pe dezrobirea țiganilor. Cuza în mitologia românescă”, precum și o masă rotundă în centrul Karlstorbahnhof cu titlul „Aportul asociațiilor românești, româno-germane la crearea unui climat de ințelegere și respect reciproc, de bună conviețuire”. Prof. Constantin Manolache va prezenta volumul Al. I. Cuza în conștiința contemporanilor, carte pe care o va distribui gratuit celor interesați, iar scriitorul român Eugen Cojocaru, membru al asociației „Al. I. Cuza”, va prezenta două romane ale sale apărute recent.
Vizitatorii sunt așteptați la ateliere de meșteșugărit susținute de meșteri populari și elevi ai atelierului de arte plastice de la Buduhala, Gorj. Va avea loc o expoziție de obiecte artizanale, în zona Gării Heidelberg (intrarea WeltHaus). La eveniment vor mai participa personalități ale vieții culturale din județele reprezentate cu această ocazie, istorici și profesori de la filiala din Râmnicu Vâlcea a Universității „Spiru Haret”.
Din Germania vor participa Ansamblurile „Promoroaca” (Mannheim), care interpretează muzică românească tradițională, folclor autentic și „Rezeda” (Frankfurt), care promovează dansurile populare românești din Transilvania.
Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.00, va avea loc un spectacol de folclor la Karlsruhe, urmat de o seară de dans.
Duminică, în ultima zi a festivalului, vor fi organizate un spectacol în aer liber, o masă rotundă și o întâlnire literar-muzicală. Tot atunci va avea loc festivitatea de omagiere cu depunere de flori la bustul lui Al. I. Cuza, la Stadtgarten, vizavi de casa în care a decedat fostul domnitor.
Seara, de la la ora 18.00, festivalul se va încheia cu un spectacol de folclor la care vor participa toate grupurile amintite, în sala mare de la Karlstorbahnhof.