Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varșovia

Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varsovia


ICR Varșovia, în colaborare cu Muzeul Etnografic de Stat din Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă, organizează evenimentul de lansare în Polonia a traseului „Via Transilvanica”.

Inspirat din El Camino de Santiago, traseul turistico-cultural Via Transilvanica are o lungime de 1400 de kilometri, traversează România de la nord la sud și străbate 7 ținuturi, zone etnografice particulare, care evidențiază diversitatea etnică și culturală a României. Traseul a fost creat de Asociația Tășuleasa Social cu ajutorul a peste 10 000 de voluntari, fiind o inițiativă socială, care dorește să stimuleze dezvoltarea economică prin slow tourism în special în zonele rurale afectate de depopulare și defrișări.

Evenimentul va fi găzduit în data de 24 mai, ora 19:00, de Muzeul Național de Etnografie din Varșovia.

În deschidere, va fi difuzat documentarul Oamenii drumului: Terra Banatica (66 minute), urmat de o discuție cu Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social, inițiatorul traseului, și dr. Ewa Chwałko, prima poloneză și a doua femeie din lume care a parcurs singură întregul Arc Carpatic, câștigătoarea Premiului Kolosy „Macieja Kuczyńskiego” pentru publicația de debutŁuk Karpat. 84 dni samotnej wędrówki. Discuția va fi moderată de Robert Zydel, directorul Muzeului Etnografic de Stat și gazda evenimentului.

La finalul serii, spectatorii vor putea parcurge expoziția Via Transilvanica. Din data de 25 mai și până în 30 septembrie, versiunea în aer liber a expoziției, în limbile polonă și engleză, va putea fi vizitată pe simezele exterioare ale Ambasadei României în Republica Polonă, care găzduiește și Institutul Cultural Român.

Oamenii drumului: Terra Banatica

Documetar, color, 2021, 66 min.

Regie, imagine, producție: Mircea Gherase

Sunet: Filip Mureșan

Montaj: Mircea Gherase, Lucian Mircu

Trailer:https://tinyurl.com/yck7kkr3

Documentarul prezintă o mică parte din munca inițiatorilor de la Tășuleasa Social, dar în paralel cu eforturile și realizările acestora, urmărim și parcursul unui ghid și al unui grup de patru femei, care redescoperă farmecul României pitorești experimentând acest drum.

Ewa Chwałko – absolventă de studii de filologie și istorie la Universitatea din Wrocław, este doctor în științe umaniste. Prima poloneză și a doua femeie din lume care a parcurs întregul Arc Carpatic. Urmând traseul prin România, Ucraina, Polonia și Slovacia, în principal vârfuri montane, în 84 de zile a parcurs autonom, pe un traseu creat de ea însăși, 2.367 km. Cea mai mare parte din acest traseu a fost în România. La întoarcearea din călătorie, Ewa Chwałko a publicat Łuk Karpat. 84 dni samotnej wędrówki (Editura Universității de Științele Mediului din Wrocaław), o carte care documentează într-un limbaj viu această călătorie. Cititorul va regăsi regăsi aici dialoguri cu localnici, poveștile și istoria locurilor, dar și hărți actuale ale traseului parcurs.

Alin Ulhmann Ușeriu a revenit din Germania în anul 2000, când a pus bazele Asociației Tășuleasa Social, care, în cei peste 20 de ani de activitate, a dezvoltat numeroase proiecte sociale, educaționale și de mediu. Alături de fratele său, ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu, a inițiat Via Transilvanica în 2018. În prezent, este președintele organizației Tășuleasa Social, care desfășoară numeroase proiecte sociale ale căror motor este voluntariatul.

Via Transilvanica la Muzeul Etnografic de Stat din Varșovia

Când : Miercuri, 24 mai, ora 19 :00

Unde : Muzeul Național de Etnografie, Varșovia

ul. Kredytowa 1, 00-056 Warszawa

Acces: accesul este liber și gratuit

Evenimentul va avea loc în limbile polonă și română, cu traducere consecutivă.

Filmul va fi subtitrat în limba polonă.

La finalul întâlnirii, se va putea achiziționa cartea Luk Karpat, iar Ewa Chwałko va semna autografe.

Expoziția în aer liber „Via Transilvanica”

Adresa: Ambasada României în Republica polonă / Instituttul Cultural Român

Ul. F. Chopina 10, 00-559, Varșovia

Expoziția va putea fi vizitată în orice moment al zilei, inclusiv seara, mulțumită instalației nocturne.