- 6 April 2016
- Etichete Emil cioran Cioran George banu Andrei vieru Icr paris Ambasada romaniei la paris Aniversare cioran la paris
La invitația Institutului Cultural Român de la Paris, scriitorul și criticul teatral George Banu și pianistul și eseistul Andrei Vieru se întâlnesc miercuri, 6 aprilie 2016, ora 19.00, pentru a-l evoca pe Emil Cioran de-a lungul unei seri aniversare inedite. Spectacolul, intitulat Cioran. De la Rășinari la Odeon, va avea loc la Sala bizantină a Palatului Behague, Reședința Ambasadorului României în Franța (123 rue Saint Dominique 75007 Paris).
În dialog cu Georges Banu, care va citi o selecție de fragmente din Caietele lui Cioran, Andrei Vieru va evoca de la pian gusturile muzicale ale autorului de origine română, interpretând scurte piese de Bach, Brahms și Ravel. Partea a doua a seratei, în care pianul va fi închis, va lăsa loc unei evocări mai libere a personalității lui Cioran și a felului în care fiecare dintre cei doi -- George Banu și Andrei Vieru -- l-au cunoscut și, bineînțeles, a felului în care îl percep.
George Banu propune o călătorie de-a lungul Caietelor în care Cioran alternează cunoscutul său registru blasfemator cu schițe ale vieții cotidiene și mărturisiri pline de umor. „Urmându-l de la Rășinari, satul său natal, până în strada Odeon unde a locuit câțiva zeci de ani -- spune Georges Banu--, îl descoperim pe Cioran deopotrivă în explozia identității sale, precum și în intimitatea discursului său".
Georges Banu și Andrei Vieru îmbogățesc portretul lui Cioran cu amintiri inedite legate de întâlnirile personale ale acestora cu „această personalitate dublă, pustnic și obișnuit al saloanelor, tragică și ironică'. Iată cum îl caracterizează Andrei Vieru pe Cioran: „Pentru mine, Cioran este înainte de toate nu un eseist, ci un mare poet al limbii franceze. O parte din proza lui poetică este, voalat sau nu, de inspirație muzicală".
Scriitorul Emil Cioran, decedat la Paris în 1995, ar fi împlinit vârsta de 105 de ani pe 8 aprilie. Născut în satul Rășinari, Cioran trăiește până la vârsta de 26 de ani în România, unde își publică primele cărți. După 1937 se instalează definitiv în Franța, renunțând să mai scrie în limba română. „Stilul, care m-a interesat atât de mult, l-am adoptat pentru că am văzut în el o sfidare a neantului", scria Emil Cioran în Caietele sale.
Născut la București, George Banu este scriitor și critic de teatru, profesor de teatru la Sorbonne Nouvelle -- Paris 3. Este co-editor al revistei Alternatives theatrales și director al colecției 'Le Temps du theatre' la editura Actes Sud. George Banu este autor al numeroase lucrări de referință despre scena teatrală europeană contemporană. Din martie 2013 este membru de onoare al Academiei Române.
Pianist, scriitor de expresie franceză și matematician, Andrei Vieru s-a născut la București, într-o familie de muzicieni. Din 1988 Andrei Vieru trăiește în Franța, unde a devenit interpretul recunoscut al marilor opere ale lui Bach și nu numai. Este autorul a două cărți de eseuri -- Ecleziastul vesel (Le gai Ecclesiaste, Seuil, 2007) și Elogiul vanității (Eloge de la vanite, Grasset, 2013), presa franceză comparând puritatea limbajului cu cea a lui Cioran. Pentru ultimul său volum, Andrei Vieru a primit Premiul Casanova, acordat de Fundația Pierre Cardin unui European care scrie direct în franceză.