- 14 June 2023
- Etichete Icr londra Ovidiu Michael solomon The Scapegoat. Ovid’s Journey Out of Exile
Scriitorul Michael Solomon va susține prelegerea „Călătoria lui Ovidiu, două mii de ani mai târziu“ la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, marți, 20 iunie 2023, de la ora 19.00. Discuția va avea loc pe marginea romanului său The Scapegoat. Ovid’s Journey Out of Exile, recent publicat în Marea Britanie, care tratează tema revenirii din exil. Autorul închipuie o revenire a poetului Publius Ovidius Naso la locurile de obârșie, pornind de la scrierile sale, de la mărturiile documentare despre el, precum și de la descrierea peisajelor întâlnite de poet pe drum, în călătoria sa autentică din urmă cu două mii de ani.
Michael Solomon (n. 1951, Bucureşti) provine dintr-o familie cu origine nesănătoasă, ai cărei membri au suportat persecuţii în comunism: tatăl şi mama au fost retrogradaţi profesional, iar bunicul din partea tatălui a fost deportat în Bărăgan după aproape zece ani de temniţă grea. A absolvit cursurile Liceului German şi pe ale Facultăţii de Construcţii din Bucureşti. Încurajat de Paul Sterian şi Alexandru Dragomir, a scris poezii şi piese de teatru. În stagiatura constănţeană a prins contur gândul unei cărţi despre Ovidiu. În 1982, Michael Solomon a părăsit România, lucrând în Europa şi SUA. A revinit în ţară în 1990, iar din anul 2000 s-a stabilit la Londra, unde trăieşte şi în prezent. Romanul The Scapegoat a apărut inițial în limba română, cu titlul Acasă între lumi – Romanul lui Ovidiu, la editura Humanitas, în anul 2012, în traducerea lui Mihnea Gafița. Varianta în limba engleză a fost parțial rescrisă de către autor și a apărut la Unicorn Publishing Group, în 2023.
Publius Ovidius Naso (43 î.Hr. – 17/18 d.Hr.) era cunoscut atât pentru poezia sa, cât și pentru căderea sa în dizgrația împăratului Octavianus Augustus. Amuzându-și contemporanii, împrietenindu-se cu patricieni și ironizându-l subtil pe împăratul Augustus, el a fost transformat dintr-un anonim din provincie în favoritul Romei – și, pentru unii, corupătorul acesteia. Alungat fără proces într-un port îndepărtat de la Marea Neagră, el a continuat să scrie. Din fericire pentru el, cea mai mare parte a muncii sale s-a păstrat. Poveștile capodoperei sale – Metamorfoze – i-au inspirat pe Shakespeare, Chaucer și Milton și au avut o influență majoră asupra culturii europene. Lucrările sale au fost interzise de împăratul Augustus, de Savonarola, de episcopi, de Vatican și în cele din urmă de Biroul Vamal al SUA; acesta din urmă a ridicat interdicția abia în 1930. Pentru a descoperi cine a fost Ovidiu, scriitorul Michael Solomon a călătorit pe urmele lui, căutând aceleași peisaje pe care le-a descris Ovidiu în scrierile sale.