România reprezentată la Festivalul de Animație MONSTRA, parte a Sărbătorii Francofoniei 2025 din Lisabona

Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona Romania reprezentata la Festivalul de Animatie MONSTRA, parte a Sarbatorii Francofoniei 2025 din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține prezența regizorului Bogdan Stamatin în cadrul celei de-a XXV-a ediţie aniversară a MONSTRA – Festivalul de animație de la Lisabona, cel mai important festival de gen din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Festivalul va avea loc în perioada 20-30 martie 2024, la Cinematograful São Jorge din Lisabona și în alte câteva spații din oraș.

În plus, la ediția din acest an a Sărbătorii Francofoniei, Festivalul de animație MONSTRA din Lisabona se alătură ca partener principal, având în program numeroase filme francofone, producții din Belgia, Canada, Elveția, Franța, Luxemburg și România. Bogdan Stamatin va participa în cadrul secțiunii DokAnim pentru prezentarea scurtmetrajului documentar de animație Simply divine/ Quelque chose de divin, r.:Mélody Boulissière și Bogdan Stamatin (coproducție Franța - România 2024, 14 min.), laureat cu Menţiune Specială la IDFA, Amsterdam, Audience Award Mephisto 97,6 la DOK Leipzig şi Premiul pentru primul film la PIAFF, Paris.

Proiecția va avea loc la data de 27 martie, la Cinematograful São Jorge, Sala 3, ora 21:45.

Simply divine/ Quelque chose de divin este un scurtmetraj experimental de animație bazat pe o poveste adevărată. Personajul său principal este Anna Florea, protagonista unei povești de dragoste unice și bunica unuia dintre autorii acestui proiect. Povestea se desfășoară în trei perioade de timp, anii '40, anii '80 și momentul actual. Folosind fotografii din „Arhiva Costică Acsinte” și pictură, filmul încearcă să documenteze spațiul dintre evenimentele reale și rememorarea lor, într-un interviu, 75 de ani mai târziu, oferind o interpretare poetică asupra procesului pe care memoria umană îl întreprinde atunci când decide ce trebuie păstrat și ce trebuie uitat dintr-o poveste personală de dragoste.

Născut în 1979 la Câmpulung Moldovenesc, Bogdan Stamatin a absolvit în 2003 Facultatea de Jurnalism la Universitatea din Bucureşti. A lucrat în presă ca fotojurnalist timp de șase ani, din care trei la Mediafax Foto.Din 2012 până în 2015, Bogdan a urmat un masterat în production design la Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Design din Copenhaga, în colaborare cu National Filmschool of Denmark, iar în 2013 a urmat un semestru de exchange la NID, în Ahmedabad, India, unde a studiat Film & Video Communication. Delirium for Twotwotwo, filmul său de absolvire, e o adaptare experimentală a piesei lui Eugen Ionescu "Delir în doi", în care cei doi protagonişti au fost interpretați de două sute douăzeci și doi de actori diferiți. La întoarcerea în România, în 2016, Bogdan a fondat Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, ajuns astăzi la cea de-a zecea ediție. De la sfârșitul anului 2020 și până în septembrie 2024 a condus în calitate de manager Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc. În prezent, locuiește câte jumătate de an în România și jumătate în Franța împreună cu Mélody Boulissière, regizoare de animație, alături de care a realizat scurtmetrajul documentar de animație Simply divine/ Quelque chose de divin.