Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, ajunge, pentru al doilea an consecutiv, la București, începând cu data de 2 mai 2013. Expoziția, organizată de Fundația Eidos, va fi deschisă pentru public în intervalul 2 – 26 mai 2013, în Piața Universității din București.
Expoziția este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, care activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundației este dedicată impunerii unor standarde ridicate în fotojurnalism și fotografie documentară la nivel mondial.
Competiția World Press Photo a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanți din 124 de țări, care au înscris 101.254 de fotografii.
Toate lucrările înscrise în concurs sunt deschise publicului prin intermediul expoziției anuale care călătorește în întreaga lume, ea fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări - și vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.
„World Press Photo reprezintă esența reportajului de actualitate făcut în interesul unei societăți informate. Este o sarcină dificilă fie pentru că, adesea, condițiile sunt dificile - conflict, dezastre - fie pentru că subiecte urmărite sunt extrem de dureroase. În condițiile în care media suferă transformări uriașe în modelul său de business, este nevoie de un alt tip de abordare care să asigure accesul necenzurat la informare și imagine. Este motivul pentru care, încă de la înființare, World Press Photo a premiat și a evidențiat munca unor fotojurnaliști care s-au dedicat unor subiecte care, deși sunt importante, rar fac prima pagina a jurnalelor”, spune Cristian Movilă, fondator al Fundației Eidos.
Anul trecut, expoziția a fost readusă in București, după 18 ani de absență, prin eforturile Fundației Eidos, care organizează expoziția și anul acesta.
***
Despre Fundația Eidos
Fundaţia Eidos a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani, pentru a declanșa potenţialul comunităţilor creative din România, prin promovarea exprimării artistice proaspete. Fundația își propune să inspire şi să susțină inițiativele artistice contemporane românești, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. Proiectele Fundației Eidos încurajează creativitatea, având încredere în rolul de pionierat al artiştilor români - acela de a păstra proaspătă expresia artei ca instrument de exprimare personală şi schimbare socială.