Cu ocazia Festivalului Francofoniei, ediția 2011, ICR Lisabona organizează două recitaluri de pian, susținute de pianistul român Eduard Stan. Concertele vor avea loc în două spații emblematice pentru cultura portugheză: Palacio Foz din Lisabona – 14 martie 2011, orele 19:00 și Casa da Musica din Porto - 16 martie 2011, orele 19:30.
Născut în 1967 la Braşov, pianistul Eduard Stan s-a stabilit în Germania la vârsta de 11 ani. Caracterizat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung drept „pianist cu un eminent sens al nuanţelor", concertează în majoritatea ţărilor europeene şi în S.U.A. În trecutul apropiat, a cântat în săli prestigioase cum ar fi: Carnegie Hall New York, Salle Cortot Paris, filarmonica şi Konzerthaus din Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus din Viena, Kennedy Center Washington DC, Auditorio Nacional Madrid, Rudolfinum Praga, Konserthuset din Stockholm, Palais des Beaux Arts şi Flagey din Bruxelles, Queen's Hall Copenhaga, filarmonica din Luxemburg, National Concert Hall Dublin, Musikhalle Hamburg, Gasteig München şi Ateneul din Bucureşti. Debutul său la celebra Wigmore Hall din Londra a fost descris ca eveniment de "artă pianistică de cea mai înaltă măiestrie" (Classical Source, Anglia).
Eduard Stan a fost invitat să cânte la diferite festivaluri internaţionale, de exemplu la festivalul Massenet, Lille Pianos şi "Piano à Riom" din Franţa, festivalul George Enescu din România, festivalul "Mijlocul Europei" din Cehia, festivalul "Braunschweig Classix" din Germania, festivalul de muzică de cameră din Galway / Irlanda, festivalul din Bourlinster / Luxemburg şi Festivalul Muzicii Româneşti de la Iaşi. A colaborat cu diferite orchestre din Germania, România, Austria şi Italia, sub bagheta unor dirijori precum Lutz Köhler, Shinya Ozaki, Theo Wolters, Thomas Dorsch, Ovidiu Bălan, printre altii. În 2010, a debutat cu mare succes la Filarmonica Enescu din Bucureşti cu concertul de Grieg sub bagheta maestrului Christian Badea.
Încă de la începutul drumului său pianistic, Eduard Stan a beneficiat de îndrumarea celebrei Stela Drăgulin. Talentul său a fost cultivat ulterior de către Karl-Heinz Kämmerling, cel mai renumit pedagog german al ultimelor decenii, iar maturizarea sa artistică s-a aprofundat alături de maestrul Arie Vardi (Israel), la clasa căruia a absolvit examenul de solist la Conservatorul Superior din Hanovra. La aceeaşi instituţie a frecventat şi cursurile de dirijat ale maestrului Lutz Köhler, fapt ce a contribuit la îmbogăţirea orizontului său artistic. A beneficiat de asemenea de colaborarea cu unele personalităţi importante ale vieţii muzicale cum ar fi: Herbert Blomstedt, Matthias Goerne, Paul Badura-Skoda, Karl Engel şi Boris Berman.
Eduard Stan este un apreciat partener de muzică de cameră, renumita revistă de specialitate The Strad descriind-ul ca „un talent fin al retragerii cu un simţ înnăscut pentru echilibrul sonorităţii". De peste zece ani concertează cu regularitate în duo împreună cu violonistul Remus Azoiţei din Londra, cu care a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu. Realizată în 2 CD-uri la casa de discuri Hänssler Classic din Germania, această integrală s-a bucurat de cele mai entuziaste cronici în publicaţiile de specialitate de pe mapamond. Eduard Stan a colaborat şi cu cvartetele Voces, Ad Libitum şi Con Tempo, de asemeni cu clarinetistul Johannes Peitz, violoncelistul Romain Garioud, violista Aida-Carmen Soanea. Afinitatea sa pentru acompaniamentul de Lied îl predestinează pentru colaborări cu cântăreţi cum ar fi: Peter Schöne, Rodion Pogossov sau Britta Stallmeister.
Eduard Stan a înregistrat CD-uri solo pentru Hänssler Classic cu muzică de Bach, Schubert, Chopin, Liszt, Fauré, Debussy şi Ravel. Cea mai recentă realizare discografică este un CD Chopin lansat la casa de discuri germana Thorofon în 2010 cu ocazia celor 200 de ani de la naşterea geniului polonez, "un disc înregistrat vădit într-o stare de graţie şi amintind de marii maeştrii", precum precizează ziarul Suplimentul de Cultură, în care Eduard Stan este comparat cu un "predecesor de talia lui Wilhelm Kempff".
Eduard Stan a fost fondatorul şi directorul artistic al festivalului Enescu de la Heidelberg / Mannheim din 2005. A fost distins cu Premiul Prometheus pentru meritele sale în legătură cu promovarea culturii româneşti în Occident. Proiectele sale din anul 2011 cuprind recitaluri solo la Londra, Lisabona, Porto, Varşovia, Cracovia şi, printre altele, un un turneu solo în Israel. În duo, va putea fi ascultat la Berlin, la Teatro La Fenice din Veneţia şi la Accademia de Santa Cecilia din Roma, printre altele. Primăvara anului 2011 va aduce un nou CD, alături de baritonul german Peter Schöne.