ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, aniversează Ziua Culturii Naționale printr-un recital de vioară și pian, în interpretarea artiștilor Remus Azoiței și Eduard Stan, duminică, 15 ianuarie, 17:00, la Conservatorul din Luxemburg.
„Ne simțim onorați să fim protagoniștii unui concert cu ocazia Zilei Culturii Române la celebrul Auditorium din Conservatorul Luxemburg, în care vom prezenta un program pe tematica româno-franceză", declară pentru ICR Bruxelles cei doi invitați.
Programul concertului cameral este un omagiu adus compozitorilor romantici George Enescu și Ciprian Porumbescu.
"Pornind de la bine cunoscuta baladă de Ciprian Porumbescu, cel mai proeminent compozitor român al timpului său, vom prezenta suita "Impresii din copilărie" a lui George Enescu, în care se unesc în mod artistic cele mai nobile amintiri ale maestrului legate de locașurile în care a copilărit. O suită cuprinzând zece tablouri, pornind de la imaginea "Lăutarului" și a "Bătrânului cerșetor", parcurgând atmosfera "Pârâiașului din spatele curții", a "Cântecului de leagăn" sau a "Furtunii afară, pe noapte", și culminând în "Răsăritul de soare" care în mod apoteotic combină o sumedenie de elemente din tablourile anterioare", descriu Remus Azoiței și Eduard Stan lucrările compozitorilor români.
Programul recitalului mai cuprinde: Sonata în la major op. 13 de Gabriel Fauré, acel "cher maître" al lui Enescu, considerată o capodoperă a repertoriului francez de mare rafinament, și rapsodia "Tzigane" de Maurice Ravel, despre care Charles Baudelaire ascultand-o, spunea: "țiganii ăștia te fac să vrei, uneori să dansezi, uneori să plângi sau să le faci pe amândouă în același timp [..] am deveni nebuni dacă i-am ascultat mai mult! "
Remus Azoiței și Eduard Stan descriu această lucrare "inedită, în care vioara solo prezintă o introducere de mare virtuozitate, evocând măiestria și virtuozitatea proverbială a tiganilor de pretutindeni".
Remus Azoiței și Eduard Stan formează un duet artistic de peste cincisprezece ani, recunoscut pentru înregistrarea, în premieră mondială a integralei lucrărilor pentru vioară și pian de George Enescu, în 2008, la casă de discuri Hänssler din Germania.
Cei doi artiști revin pe scena muzicală din Luxemburg la 9 ani ani după concertul susținut la Filarmonica din Luxemburg, cu ocazia Zilei naționale a României și apreciat de o „mare profunzime expresivă" de jurnalul Luxemburger Wort:
„Artiștii din această seară, violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan, au subjugat auditoriul prin sensibilitatea bogată în nuanțe și culori, prin vitalitatea irezistibilă și prin abordarea de adâncă profunzime. A fost unul dintre acele concerte rare, cu vaste perspective, în care romantismul, caracterul folcloric și virtozitatea se întâlnesc armonios, pentru a crea această catedrală sonoră care știe să ne înalțe spre zenitul muzical."
Numit de revista britanică The Strad „virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă", Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase și a participat la cele mai titrate festivaluri de muzică clasică (Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg, Santander ș.a.). A colaborat cu artişti renumiţi printre care: Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, sau cvartetul de coarde Voce și a fost solist al unor ansambluri reputate precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles sau Orchestre Philarmonique de Radio France în cadrul Festivalului Enescu la Bucureşti. În 2001, Remus Azoiței a devenit cel mai tânăr profesor din istoria Academiei Regale de Muzică din Londra.
Eduard Stan este prezentat de Fkankfurter Allgemeine Zeitung ca pianist cu "un eminent sens al timbrelor tonale şi al culorilor". Aclamat pe marile scene muzicale ale lumii (Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Kennedy Center Washington DC, BOZAR Bruxelles, Konzerthaus and Philarmonie din Berlin sau Queen's Hall din Copenhaga), pianistul Eduard Stan a cântat cu mari orchestre sub bagheta unor dirijori celebri (Shinya Ozaki, Lutz Köhler, George Balan şi Thomas Dorsch), alături de muzicieni recunoscuţi, precum violonista Nina Karmon, contrabasistul Romain Garioud, clarinetistul Johannes Peitz sau violista Aida-Carmen Soare.
La invitația Conservatorului, Remus Azoiței și Eduard Stan vor susține Masterclasses de vioară, respectiv pian, luni, 16 ianuarie, în cadrul programelor de formare cu studenții prestigioasei instituții academice luxemburgheze.
Acces: gratuit pe bază de rezervare 00352 47 08 95-1 / info@luxembourgticket.lu sau pe site-ul Conservatorului
Dată: Duminică, 15 ianuarie 2017, ora 17:00
Loc: Conservatorul din Luxemburg, 33 Rue Charles Martel, 2134 Luxemburg