- 26 May 2016
- Tags Film documentar la sediul ICR Beijing
În data de 26 mai 2016, ICR Beijing va prezenta, la sediul său, filmul documentar „Povești cu români în China”, realizat de Radio China Internațional, Departamentul Europa de Est și Rusia, Secția Limba Română.
„Poveşti cu români în China” este primul film documentar realizat de Radio China Internațional despre rezidenţii români din această ţară . Filmul a fost lansat în anul 2014 și prezintă o serie de scurt metraje care conțin interviuri cu români care trăiesc în China, despre viața lor din această țară.
Filmul a fost realizat de-a lungul a şapte luni, ca urmare a muncii de creație comună a redactorilor secţiei române și a regizorului chinez Wang Zhi. Documentarul a fost prezentat în cadrul unor festivaluri și concursuri de gen din China și România, și a câștigat peste 10 premii interne şi internaţionale, inclusiv premiul I la secţiunea „Cele mai bune filme documentare difuzate pe Internet" din cadrul Conferinţei Audio-Vizuale a Internetului din China din 2015.
Filmul documentar „Povești cu români în China" cuprinde șase scurt metraje.
Scurt metrajul „Vis înscris în poarta Chinei" redă povestea fotbalistului Lucian Goian la Clubul Beijing Baxy. Călin Andrei, doctorand la Caligrafie - Academia Chineză de Arte, povestește în scurt metrajul „Descifrând tainele caligrafiei" despre pasiunea sa, caligrafia. „Visul roz în Shanghai" prezintă povestea româncei Iraida Florea, director de creație și consilier fashion, responsabil la departamentul de producție și design al unei companii de modă italiene. „Un vis într-un joc de cuvinte" descrie fascinaţia româncei Oana Alexandru pentru scheciul chinezesc şi modul în care protagonista învaţă această profundă artă a Chinei. „Iubesc Suzhou" prezintă viața Ralucăi Theron, una dintre cele mai active femei din Suzhou, care ajută la îngrijirea câinilor vagabonzi în unul din centrele locale destinate acestei activități, la dirijarea traficului și la popularizarea cunoștințelor despre protecția mediului. „Cântând țara din suflet la Beijing" prezintă cariera muzicală lui Mugur Ciubăncan, în China din 2001.
Se va prezenta, de asemenea, și un al doilea film despre Mugur Ciubăncan intitulat „Dincolo de speranţe", cântăreţul român de muzică pop, rezident în China.
La eveniment vor participa personalități culturale din China, regizori chinezi, diplomați români și chinezi, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, românologi, studenți și profesori chinezi de la secția de limba română din cadrul Universității de Limbi Străine din Beijing, studenți români care studiază la facultățile din Beijing, români rezidenți la Beijing, publicul larg.