Peste 20 de străini participă la Școala de vară ICR de la Braşov, ca să cunoască România

Cea de-a 25-a ediție a Școlii de vară de Limba Română, organizată de Institutul Cultural Român (ICR), are loc în perioada 2-27 iulie 2019 la Brașov. Anul acesta s-au înscris 23 de participanți din Brazilia, Luxemburg, Spania, Israel, Croația, Elveția, Belgia, Polonia și Venezuela care vor face cursuri de limbă română cu trei profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Invitați la această ediție a școlii de vară sunt istoricul Adrian Cioroianu, criticul de film Manuela Cernat și criticul literar Marius Chivu.

Școala de vară de la Brasov este cel mai longeviv program derulat de ICR. Alături de cursurile intensive de limba română(60 de ore), în program mai sunt incluse ateliere de creație(Jurnalism şi publicitate, Gastronomie, Actorie), cursuri de cultură şi civilizaţie românească (de două ori pe săptămână), proiecții de filme (o dată pe săptămână au loc vizionări de filme românești ale celor mai buni cineaşti ai momentului sau filme devenite clasice), precum și un program de documentare culturală.

Participanţii sunt cazaţi la un hotel de trei stele, situat în zona centrală a oraşului Braşov. Cursurile de limba română au loc în sala de conferință a hotelului și în sălile Centrului Cultural Reduta, iar atelierele de creație se desfășoară la Muzeul Județean de Istorie, la restaurantul Old Center Bistro şi la Centrul Cultural Reduta.

***

Săptămâna 2-7 iulie 2019

Școala de vară de la Brașov a început în data de 2 iulie. După deschiderea oficială, cursanții au rezolvat un test de nivel, cei mai mulți încadrându-se în grupele de intermediari și avansați, unii dintre ei fiind cunoscători ai limbii române datorită participării la edițiile anterioare.

În această primă săptămână a programului, cei 23 de participanți au început cursul de dicție susținut de Oana Dragnea, urmat de atelierul de actorie realizat de Marius Cisar. De asemenea, au vizionat spectacolul itinerant Hamlet și noi,un spectacol-laborator de Antoaneta Cojocaru, la Centrul Cultural Reduta.

În cadrul Școlii de vară ICR, pe lângă cursurile de limba română, participanților li se predau și cursuri de civilizație românească, fiindu-le prezentate tradiții, obiceiuri, elemente de arhitectură, istorie, geografie etc. Vineri, 5 iulie, cursanții au vizitat Sanctuarul de Urși de la Zărnești, Peștera Valea Cetății și Cetatea Făgăraș, iar sâmbătă, 6 iulie, au aflat istoria Cetății Fortificate Prejmer, aflată în patrimoniul UNESCO, a Bisericii Fortificate Hărman, au primit informații despre vegetația unică și relieful special din Rezervația Tinovul Mohoș și despre Lacul Sfânta Ana. Duminică, 7 iulie, au participat la Festivalul Internațional de Folclor „Garofița Pietrei Craiului”, eveniment care promovează diversitatea culturală.

Săptămâna 8-15 iulie 2019

A doua săptămână a Școlii de Vară de la Brașov a continuat cu atelierele de Actorie, Jurnalism și Gastronomie, și cu îndrăgitul Curs de dicție și improvizație scenică. Luni, 8 iulie, cursanții au vizionat documentarul Planeta Petrila și duminică, 14 iulie au fost invitați la spectacolul Mincinosul,pus în scenă la Teatrul Sică Alexandrescu.

Vineri, 12 iulie au vizitat Cetatea Rupea, Biserica din Viscri și Biserica din Criț, iar sâmbătă, 13 iulie, au ajuns la Cetatea Feldioara, Castelul Kalnoky și Muzeul din Baraolt.