
Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Archeology of Photography Foundation (FAF), anunță a doua expoziție internațională a proiectului „Libertate. Corp. Rezistență.”, o inițiativă culturală gândită să promoveze arta contemporană românească în Polonia și Bulgaria, având ca punct de plecare investigarea prin resurse artistice a schimbărilor majore produse în societatea și în scena artistică românească după Revoluția din Decembrie 1989.
A doua etapă a proiectului demarează cu vernisajul de pe 5 septembrie, care va avea loc la Galeria Fundației Archaeology of Photography, începând cu ora 18:00, în sediul de pe str. Chłodna Nr. 20, Varșovia 00-891. Expoziția itinerată deja în cadrul Festivalului de Artă Contemporană „BUNA” din Varna, Bulgaria, va prezenta sub o nouă formulă lucrările artiștilor Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Cristina Irian, Alexandra Dumitrescu, Dragoș Dogioiu, Emil Cristian Ghiță și Raluca Paraschiv, curatoriate de Raluca Oanceași de Weronika Kobylińska.
Din programul evenimentului face parte o scurtă prezentare curatorială introductivă care va avea loc pe 5 septembrie în cadrul vernisajului, pe 6 septembrie de la ora 18:00 Lia Perjovschi va susține un artist talk. Discuția va fi apoi continuată de Raluca Paraschiv și Raluca Oancea, care vor prezenta și puncta concluziile dezbaterii legate de importanța cercetării arhivelor în cadrul extins al proiectului. Pe 11 septembrie va avea loc finisajul expoziției și de la ora 18:00 se vor prezenta concluziile de final ale proiectului, plecând de la dialogul artistic și curatorialdesfășurat pe durata implementării.
Tema centrală care reunește expoziția de grup constă într-o analiză a schimbărilor în corpul politic, social, artistic, realizată și cu ajutorul arhivelor de fotografie (publice sau personale), cu scopul de a evalua critic istoria recentă. Acest demers a fost inițiat odată cu crearea bazei de date online „Arhivele Litoralului” de către Forumul Artelor Vizuale și consolidat de-a lungul dialogului și al cercetărilor artistice întreprinse deja în prima etapă a proiectului.
Accentul expoziției cade pe schimbările apărute la nivelul corpului politic, social, artistic și biologic, declanșate de Revoluția din Decembrie 1989. Expoziția de la Galeria Fundației Archaeology of Photographyva prezenta o formulă de panotare gândită de binomul curatorial format din Raluca Oancea și de Weronika Kobylińskapentru a evidenția tema libertății în contextul asocierii dintre corp și libertate. Lucrările propuse subliniază legătura dintre corp și libertate, în care corpul devine o puternică armă pentru cucerirea libertății – fie ea politică, de exprimare sau de gen.
Conceptul de libertate este asociat și cu ideea de „chemare”, ce poartă semnificații socio-politice sau metafizice, de la „chemarea” așteptată de români în regimul ceaușist pentru a putea părăsi granițele țării, până la explorarea artistică și antropologică, în care participanții explică sensul personal pe care îl atribuie acestui concept.
Proiectul este cofinanțat de către Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir.
Co-organizatori: Archeology of Photography Foundation, Foundation BUNA
Parteneri: Centrul Ceh București, Creative Experiences, Is This Art? Photography Art Gallery Bucharest
Parteneri media: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP), Revista Arta, Propagarta, Radio România Internațional (RRI)