Ediția 2014 a concursului „Cele mai frumoase cărţi din România”, la final. Gala de premiere și expoziție la UNAgaleria

actualizare 7 octombrie 2014

Premiile acordate în concursul național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România” 2014:
Premiul I: Serii. Multipli. Realisme. – Nicu Ifoveanu, Grafică Radu Manelici, Asociația pentru Artă Ilfoveanu
Premiul II: Mickey pe Dunăre – Cristian Dârstar, Alexandru Berceanu, Bandă desenată Cristian Dârstar, design Sorina Vasilescu, Jumătatea Plină
Premiul III: Carte de activități și colorat cu desene de Dan Perjovschi – Monotremu (artist duo) în cadrul proiectului Minitremu, Design Monotremu, desene Dan Perjovschi, Minitremu
Premiul pentru ILUSTRAŢIE DE CARTE: Album de familie – Oana Alexandra Achiței, Carte de autor
Premiul pentru CARTE PENTRU COPII: Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul – Adina Rosetti, Cristiana Radu, Ilustrații și grafică Cristiana Radu, Curtea Veche Publishing
Premiul pentru ALBUM: Carte de vizită – Fabrik -72 + 87, Concept, layout 72+ 87, Fabrik
Premiul pentru TÂNĂR DESIGNER: Țică! Ceaușescu has fallen! – Andreea Dobrin, Carte de artist - oferit de ICR
Premiul pentru CARTE DE ARTIST: Dracu’la Atak – Suzana Dan, Mircea Pop, Cristian Prandea, Giorge Roman, Robert Obert, Larisa Siaru, Radu Carp, Sinboy, Atak, Jumătatea Plină
Premiul pentru EXPERIMENT TIPOGRAFIC: Andreea Mihaiu
Menţiunea juriului: BÉKEBELI 1913 (ANUL DE PACE 1913) – Hajdú Farkas-Zoltán, grafică Vidák Zsolt / design Hajdú Krisztina, BOOKART


***

Luni, 6 octombrie 2014, începând cu ora 19.00, la UNAgaleria din Bucureşti (str. General Budişteanu nr. 10), are loc gala de premiere a caştigătorilor Concursului naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România”, ediţia a treia.

Cele nouă premii acordate de juriu sunt: Premiul I, Premiul II, Premiul III şi şase premii speciale: Premiul pentru ilustraţie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru un tânăr designer, Premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat), la care se adaugă şi un premiu oferit pentru un autor experimentalist: Premiul pentru experiment tipografic. Mai mult decât atât, o Menţiune a juriului arată aprecierea membrilor acestuia pentru demersul consecvent al unei edituri, privită drept un reper de bună practică în producţia de carte din România. Fondul de premiere este de 5.000 de lei. Premiul pentru un tânăr designer, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român, constă în susţinerea unei deplasări la Târgul Internaţional de Carte Salon du Livre, Paris 2015.

În 2014 au fost înscrise în concurs 196 de titluri, din care juriul a selectat 39 de cărţi/serii, care vor fi expuse concomitent în luna octombrie la Bucureşti şi la Frankfurt.

Expoziţia de anul acesta conţine exemple de bună practică în tipărire, legare, design şi layout, dar mai ales câteva exemple de cărţi unitare şi coerente, care adună sub aceleaşi coperţi idee, producţie şi talent, cărţi emblematice pentru posibilităţile extraordinare ale pieţei editoriale româneşti şi care pot rămâne puncte de referinţă în design-ul de carte românesc. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 6-16 octombrie 2014 la UNAgaleria, Bucureşti.

Membrii juriului au fost: Corinne Trovarelli (preşedinte), Arina Stoenescu, Timotei Nădăşan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihuleţ şi Mihaela Paraschivu.

Deliberarea jurului pentru „Cele mai frumoase cărţi” realizate în ultimul an în România a urmărit câteva principii de bază în ceea ce priveşte calitatea unei publicaţii: originalitatea, coerenţa tipăriturii, excelenţa tipografică, capacitatea de a comunica idei înalte, balansul între scris şi imagine, dar şi mesajul final pe care orice carte trebuie să îl adreseze cititorilor săi.
(Anca Mihuleţ)

Imagini din timpul jurizării şi lista completă a cărţilor care vor fi prezentate în expoziţie pot fi consultate pe www.celemaifrumoasecarti.ro. Printre acestea se numără atât cărţi realizate de edituri prestigioase, cât şi titluri publicate de edituri mici sau chiar de către autori.

Proiectul cultural Cele mai frumoase cărţi 2014 este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce.