- 11 December 2020
- Tags ICR EUNIC MIXERS 7 Industria cinematografica si audiovizuala Eunic Romania
A șaptea discuție din cadrul seriei EUNIC MIXERS, organizată în colaborare cu Insula 42, va avea loc vineri, 11 decembrie, ora 16.00, pe pagina de Facebook a EUNIC România. EUNIC MIXERS #7 x Salon Insula 42 se concentrează pe principalele schimbări care afectează industria cinematografică și audiovizuală din Europa datorită situației COVID-19, sub tema Funding Films Today. Discuția, care va avea loc în limba engleză, îi va avea ca invitați pe Radu Mihăileanu și Alexander Dumreicher-Ivanceanu și va fi moderată de Corina Șuteu.
Radu Mihăileanu este regizor și scenarist francez de origine română. A absolvit Institutul Cinematografic IDHEC din Paris. Pe lângă activitatea sa în cinematografie, a publicat în 1987 o carte de poezii intitulată „Une vague en mal de mer”. Cu „Train de vie”, cel de-al doilea lungmetraj al său, a câștigat renume internațional (nominalizări la Oscar pentru cel mai bun scenariu și cel mai bun actor, premiul Fipresci la Veneția, Premiul People's Choice Award la Sundance și David di Donatello pentru cel mai bun film străin). A fost declarat „Cavalerul Legiunii de Onoare” (13 iulie 2013) și „Officier de l'ordre des Arts et des Lettres” (16 ianuarie 2014), două dintre cele mai înalte decorațiuni din Franța.
Alexander Dumreicher-Ivanceanu, producător de film austro-român și președinte al Asociației comerciale austriece a mass-mediei audiovizuale. În 1989, începe să lucreze ca critic de film independent pentru postul de radio public din Austria ORF și pentru mai multe ziare și reviste de film. Din 1992, lucrează ca distribuitor pentru Polyfilm Verleih, ca programator pentru cinematografe și ca curator pentru festivaluri de film din Germania, Elveția, Franța, Luxemburg și Austria. Din 1994 până în 2000 este co-director al companiei de distribuție Danube Entertainment (München). În 1995, Dumreicher-Ivanceanu și regizorul de film Bady Minck creează compania de producție AMOUR FOU Luxembourg și, în 2001, AMOUR FOU Viena. Cele două sucursale realizează filme de lung metraj, documentare și scurtmetraje de excepție pentru piața internațională cu parteneri internaționali și, cel mai frecvent, europeni.
Corina Șuteu - Pasionată de disciplinele emergente și controversate ale managementului cultural și ale politicilor culturale, Corina Șuteu este consultant cultural internațional, președinte al Film ETC. și curator al spațiului Insula 42, împreună cu cei mai apropiați colaboratori ai săi. Timp de 9 ani, a fost directorul Masterului European în management cultural al Școlii de Afaceri din Dijon. În 1995 a inițiat primul program regional de formare în management cultural pentru profesioniști din Europa de Est, programul ECUMEST. Corina Șuteu a fost Ministru al Culturii României în perioada mai 2016-ianuarie 2017, în urma unui mandat de secretar de stat din ianuarie-mai 2016, susținând adoptarea unei noi legi a cinematografiei în sprijinul producției, distribuției și dezvoltării publicului cinematografic românesc, precum și avansând reforme în domeniul instituțiilor de artă a spectacolului și al patrimoniului, inclusiv promovarea înscrierii sitului Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Din 2006 până în 2012 a fost directorul Institutului Cultural Român din New York. De asemenea, a deținut președinția rețelei de institute culturale europene din New York (EUNIC) în 2010. Este autorul cărții „O altă cărămidă în perete. O recenzie critică a educației culturale în Europa” (Fundația Boekman, Amsterdam, 2006) și a numeroaselor articole și studii.