


„Adevăratele modele sunt acele femei care și-au pus amprenta asupra istoriei, fie că vorbim despre somități care au schimbat destinul național, fie despre personalități feminine din domeniul artei și culturii, care ne-au format identitatea și au făcut cunoscută România în întreaga lume” – a subliniat Victoria Sara Dazin în cadrul evenimentului intitulat Personalități feminine ale Iașiului de altădată, organizat de ICR Tel Aviv pentru a marca Ziua Internațională a Femeii.
Scriitoare, ilustratoare și artist vizual israelian originar din România, Dazin a numit câteva „ieșence de seamă”, care au avut un impact major în ceea ce privește progresul în domeniul în care au activat. Ea a amintit că primul fotomodel profesionist din istorie a fost românca Rendi Pîrlea (Renée Perle), născută la Iași. Un alt fotomodel celebru a fost cea care o întruchipează pe Sfânta Genoveva, patroana Parisului în picturile murale din Panteonul francez: aristocrata româncă Maria Cantacuzino. Publicul prezent în sala de evenimente a ICR Tel Aviv a mai putut afla din prezentarea Sarei Victoria Dazin și că Iașiul a dat-o pasionaților din domeniul gastronomiei pe autoarea binecunoscutului volum „Carte de bucate”, publicat sub pseudonimul Sanda Marin, pe numele ei adevărat Cecilia Maria Zapan.
Alfred Poplingher, medic israelian originar din Iași, colaborator al unor reviste de literatură din Israel, România, Germania și Canada, a opinat că nu se poate vorbi de importanța Iașiului fără a accentua aportul femeilor în toate domeniile. În ultimele două secole, personalități feminine care și-au legat numele de capitala Moldovei au influențat nu numai viața orașului, ci au contribuit și la progresul României din punct de vedere politic, social, cultural, educativ, medical, științific. „Iată câteva domenii în care doamne provenite din târgul Ieșilor și-au pus amprenta: asigurarea de drepturi civice și politice pentru femei, dar și arta, medicina, științele exacte și învățământul universitar” – a adăugat Poplingher.
O parte importantă a prezentării a fost dedicată ieșencelor care au jucat un rol incontestabil în mișcarea feministă din România. Alfred Poplingher a amintit câteva dintre cele mai importante organizații ale vremii, precum Reuniunea Femeilor Române, inițiată de Cornelia Emilian cu scopul îndrumării tinerelor spre meserii și independență economică; Comitetul Central al Femeilor, fondat de Maria Rosetti Roznoveanu în 1877; Liga Femeilor Române, creată tot de Cornelia Emilian în 1894; Asociația pentru Emanciparea Civică și Politică a Femeilor Române, înființată de Elena Negruzzi și Maria Buțureanu; precum și Societatea Scriitoarelor Române, creată în 1925 de Adela Xenopol.
Prezentarea Sarei Victoria Dazin a fost însoțită de lectură de poezie, în interpretarea Adinei Rosenkranz-Herșcovici, poetă, scriitoare și traducătoare israeliană originară din România, membră a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Lectura Adinei Rosenkranz-Herșcovici a cuprins fragmente din poezii ale Veronicăi Micle, Magdei Isanos, Otiliei Cazimir, Anei Mâşlea și Ştefanei Velisar Teodoreanu. La finalul serii, pianista Liana Herman a interpretat piese cunoscute din repertoriul românesc și internațional, doamnele prezente fiind „recompensate” cu mărțișoare oferite din partea Institutului Cultural Român.