- 27 September 2021
- Címkék Icr Festivalul george enescu Constantin silvestri in cronici si interviuri
Volumul „Constantin Silvestri în cronici și interviuri,
1930-1959”, realizat de istoricul Cristina Enășescu și publicat de Editura
Institutului Cultural Român, a fost lansat joi, 23 septembrie 2021, de la ora
16.00, în foaierul Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internațional George
Enescu, la standul Librăriilor Humanitas. La eveniment au participat, alături
de autoarea volumului, Mirel Taloș, președintele Institutului Cultural Român,
Iosif Ion Prunner, președintele Fundației Silvestri, pianista Lena Vieru Conta,
compozitorul și dirijorul Sabin Păutza.
Lansarea de la Ateneul Român a avut loc înaintea concertului în care a fost interpretat în premieră românească, Oratoriul Strigoii – manuscris enescian finalizat postum și înregistrat în premieră absolută la Berlin în 2019, cu Radio Symphonieorchester Berlin, interpretat de Filarmonica George Enescu, condusă de dirijorul Gabriel Bebeșelea.
„Volumul de față, strâns laolaltă, îngrijit și adnotat cu minuțiozitate de Cristina Enășescu, are ceva dintr-o expoziție de pictură. E ca și cum fiecare capitol, fiecare cronică muzicală, interviu ori dare de seamă, fiecare enumerare ori anexă ar surprinde ceva, o fațetă unică a portretului unui om care a fascinat și continuă să o facă: genialul Constantin Silvestri. E o carte în care ai ce să citești și în care găsești, la fiecare pagină, idei asupra cărora te poți opri să reflectezi. Nu-ți poți opri șuvoiul de exclamații mirate, dar mereu confirmate de conținutul acestor pagini: ce lume!, ce stil!, ce anvergură!, ce directețe și spirit pătrunzător!”, apreciază compozitorul și muzicologul Dan Dediu, în prefața volumului. „Se cuvin laude pentru această inițiativă editorială tuturor celor care au sprijinit-o și făcut-o posibilă. Este un cadou ce ni se face la jumătate de secol de la moartea prematură a celui despre care George Enescu spunea: De acum eu pot muri, pentru că urmașul meu va fi Silvestri”, subliniază Dan Dediu, la finalul textului său.
„Bună seara, doamnelor și domnilor. Vă invit să ne întoarcem în timp, cu ajutorul deosebit al ICR. Ne intoarcem în timp, la ediția jubiliară a Festivalului George Enescu a XXV-a ediție. La prima ediție, C. Silvestri a prezentat Oedipe în primă audiție românească. Acum, la ediție jubiliară, am o deosebită bucurie să prezint cartea «Constantin Silvestri - în interviuri si cronici», carte construită, așa îmi place să spun, de doamna Cristina Enășescu. Pentru inceput îl invit pe domnul Mirel Taloș, președintele ICR, și mă bucur că domnia sa este aici, fiind o acțiune în cadrul Festivalului Internațional George Enescu și prezența ICR este foarte importantă în acest context”, a declarat maestrul Iosif Ion Prunner, președintele Fundației Constantin Silvestri.
„Am publicat la Editura ICR această carte dedicată lui Constantin Silvestri. Nu este primul act de cultură pe care ICR îl face in ultimii ani, dedicat lui Constantin Silvestri. Împreună cu Fundația Constantin Silvestri, în ultimii ani am organizat mai multe evenimente pentru acest muzician român complet. Lucrări muzicale de Silvestri interpretate în evenimentele organizate de ICR în ultimii ani, expoziții legate de viața lui Constantin Silvestri, toate acestea fac parte dintr-un efort pe care domnul Prunner îl conduce ca o cavalerie, efort la care ne-am raliat și noi, ICR, pentru a aduce această personalitate culturală excepțională în atenția publicului”, a declarat Mirel Taloș, președintele Institutului Cultural Român.
„Constantin Silvestri a fost unul din oamenii de cultură lovit în plin de instaurarea regimului comunist, o lovitură din care poate nu și-a revenit cu adevărat niciodată. Cariera lui a fost puternic oprită, stopată, de instalarea regimului comunist, un fapt care reiese din toate documentele prezentate în acest volum. Institutul Cultural Român face un act de dreptate prin publicarea acestuia, încercând să arate publicului viața, la dimensiunea ei corectă, din punctul de vedere al valorii personalității muzicale a lui Constantin Silvestri”, a spus pianista Lena Vieru Conta.
„Nu am dorit decât să ordonez o informație vastă despre Silvestri. A fost o muncă care mi-a făcut plăcere, de a umbla prin bibliotecă. Am vrut sa scriu o carte care să poată fi folosită ca obiect de studiu”, a declarat Cristina Enășescu, autoarea cărții.
„Când am fost intrebat de Leonard Bernstein cu cine am învățat orchestrație, am răspuns: cu Prokofiev, cu Ravel si cu Silvestri, pe care nu pot să-l compar cu nimeni”, și-a amintit compozitorul și dirjorul Sabin Păutza.
***
Constantin Silvestri - dirijor, compozitor şi pianist, s-a născut la Bucureşti pe 31 mai 1913 şi a murit pe 23 februarie 1969 la Londra. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, a studiat compoziţie cu Mihail Jora şi pian cu Florica Musicescu. La vârsta de zece ani a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susţinut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiţie. La Ateneu, primul concert de dirijat a avut loc pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 şi aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din Bucureşti între 1947 şi 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 şi 1959. Pe 13 septembrie 1958 a dirijat premiera românească a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Pleacă definitiv din ţară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va ramâne până la sfârşitul vieţii. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar şi din Japonia, Australia şi America de Sud. A murit prematur, într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.