- 28 July 2020
- Etichete Icr Icr tel aviv Rafael shaffer Rabinul rafael shaffer Federatia comunitatilor evreiesti Tisha bav
Rafael Shaffer, Prim Rabin al Federației Comunităților Evreiești din România, va discuta marți, 28 iulie 2020, de la ora 17.00, prin live streaming, de la Templul Coral din București, cu directorul ICR Tel Aviv, Martin Ladislau Salamon, în cadrul programului online „Cafeneaua Românească”.
Sub genericul „Întreabă-l pe rabin”, discuția va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv, fiind abordate subiecte precum: comunitățile evreiești din România, lăcașurile de cult din România și rolul sinagogii în credința evreiască, însemnătatea zilei de Tisha B’Av – Ziua dărâmării templelor și obiceiurile evreiești specifice acesteia, păstrarea și protejarea moștenirii culturale și istorice a comunităților, importanța Templului Coral din București, cel mai mare lăcaș de cult al comunității iudaice din București.
Rafael Shaffer s-a născut în 1957, la Arad, într-o familie de supraviețuitori ai lagărelor din Transnistria. Permisiunea de a emigra în Israel a fost acordată familiei în anul 1972, după o așteptare de 22 de ani. A absolvit opt clase la Liceul „Ion Slavici“ (azi Liceul „Moise Nicoară“). În Israel a urmat liceul afiliat Universității din Tel Aviv și s-a înrolat în armată ca informatician. În paralel, a început studiile serale de matematică și informatică la Universitatea Bat-Ilan, pe care le-a întrerupt în favoarea studiilor la Yeshiva. În anul 1985, după opt ani în serviciul armatei, la început ca militar și apoi ca civil, a început să își dedice întreaga zi studiului Torei, la Yeshiva. În anul 2011, a fost atestat de către profesorii săi ca rabin și a început să activeze în această calitate în cadrul Federației Comunităților Evreiești din România. În anul 2017 a fost numit Prim Rabin al Federației Comunităților Evreiești din România.
Tisha B’Av, Ziua dărâmării templelor sau Ziua a 9-a a lunii Av (în ebraicăתִּשְׁעָה בְּאָב) este o zi de post în religia iudaică, împreună cu alte trei posturi, în amintirea distrugerii Templului din Ierusalim – a celui dintâi Templu – în anul 586 î.e.n, de către babilonienii conduși de regele Nabucodonosor, și a celui de-al doilea Templu – în anul 70 e.n., de către romanii sub ordinele lui Titus. În această zi se ține postul cel mai greu dintre cele patru posturi în amintirea distrugerii Templului și este singura zi din an în care nu se studiază Tora.