- 15 March 2017
- Etichete Institutul Cultural Român de la Istanbul Sorin Zlat Quartet
Institutul Cultural Român de la Istanbul susține participarea Sorin Zlat Quartet la unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume, membru al Europe Jazz Network, Festivalul European de Jazz de la Izmir, Turcia, ediția XXIV, în perioada 14 - 16 martie 2017.
Evenimentul este cel mai mare de acest gen programat primăvara, pe malul Egeei. Concertul cvartetului din România va avea loc în data de 15 martie 2017, ora 20.30, la Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Izmir.
http://www.aassm.org.tr/panaromik/adnan_saygun.swf
Sorin Zlat Quartet este format din Sorin Zlat - pian, Michael Acker - contrabas, Caludiu Purcarin - tobe, percuție și Mihaela Alexa - voce.
Sorin Zlat Quartet a luat ființă în toamna anului 2014, avându-i la acel moment în componență pe: Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat (pian), Răzvan Cojanu (contrabas) și Claudiu Purcarin (tobe). Repertoriul trupei este unul diversificat, cuprinzând compoziții proprii, teme din folclorul românesc reorchestrate pe ritmuri de jazz și celebre standarde de jazz interpretate într-un mod unic. Stilul abordat de „Sorin Zlat Quartet" este o fuziune surprinzătoare de jazz, pop, muzică clasică, muzică latină și folclor. Quartetul a promovat albumul „Endurance", lansat în toamna anului 2015 în festivaluri și cluburi de jazz celebre: Statele Unite ale Americii (New York - Birdland, Smalls, Houston, Austin, New Orleans); Europa: Paris (Goethe Institute), Bruxelles (Music Village, Jazz Station), Budapesta (Music Center), Berlin (B Flat, Schlot), Londra (Vortex, King's Place), Elveția (Montreux Jazz Festival) Turcia, Olanda, Japonia, Spania, Italia, Danemarca, Israel; România (Gărâna Jazz Festival, Johnny Răducanu Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival).
Sorin Zlat Jr. (Pian) - Pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator și câștigător a peste douăzeci de premii naționale și internaționale, Sorin Georgian Zlat a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara și clarinetul la Liceul de Artă „George Apostu" din Bacău. Este absolvent al Facultatii de Muzică „George Enescu" din Iași, Secția Clarinet Clasic și masterand al Universității de Muzică din București, Secția Jazz, Instrument - Pian.
Sorin Zlat a creat un repertoriu format din piese de jazz originale, precum și standard reorchestrate, care face o trecere originală prin stilurile latin, jazz, pop și clasic, orchestrate pentru a reflecta propriul mod de interpretare, unic, cel care i-a adus recunoașterea pe scena de jazz europeană și nord americană. Printre numeroasele premii câștigate de Sorin Zlat menționăm Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu la Concursul de Jazz din Montreux (2015), precum și Premiul pentru „Cel Mai Bun Muzician de Jazz" obținut în anii 2014, 2015, acordat de către Fundația de Jazz Muzza. Demn de menționat este faptul ca Sorin Zlat a fost nu numai primul pianist de origine română, dar și primul pianist internațional care a câștigat pentru prima dată Marele Premiu în cadrul Competitiei de Jazz din Jacksonville, Florida, în 2015, o competiție cu o tradiție de peste 30 de ani. În vara lui 2015, Sorin Zlat a lansat albumul Endurance care conține piese solo, în trio, precum și compoziții proprii, un album primit cu multă apreciere de către iubitorii de jazz și de critica de specialitate.
Mihaela Alexa (Voce) este absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică București, secția Canto, absolventă a cursurilor de Master, secția Canto. În prezent este prim-solistă la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați unde susține spectacole de operă, operetă și musical. De-a lungul timpului a obținut numeroase premii importante la concursuri naționale și internaționale: Premiul II la Concursul Internațional de Lied „Ada Burlui" Iași, Premiul de Excelență la Concursul de Lied Românesc - Brașov, Premiul Radio și Premiul Publicului la Concursul de Operetă „Ion Dacian" - București, Premiul Special la Concursul de Interpretare „Paul Constantinescu" Ploiești, Premiul pentru „Cel Mai Tânăr Interpret" la Concursul Internațional „Hariclea Darclee" - Brăila.
Pe lânga bogata activitate în domeniul muzicii clasice, din 2008 Mihaela Alexa a combinat cunoștintele tehnice și experiența de solistă de operă, cu afinitatea pentru jazz, explorând astfel noi teritorii de exprimare muzicală, care i-au adus numeroase noi premii, precum și colaborări cu artiști europeni de marcă. A susținut numeroase concerte în marile orașe din țară, Europa și America de Nord, alături de Sorin Zlat Trio. Mihaela Alexa continuă să concerteze pe scenele naționale si internaționale în dublu rol, ca solistă de jazz și ca solist principal de operă. Claudiu Purcarin „Nașu" (tobe) este absolvent al „Liceului de Muzică Sigismund Toduță" și, mai apoi, al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, secția percuție, membru fondator al trupei Sistem, membru al trupei Nightlosers, colaborator al trupelor Sorin Zlat Trio, Spitalul de Urgență, Alina Manole Band, Alex Mușat Trio, Cyfer Trio, Mundi Colour Band. Michael Acker (contrabas) s-a născut în 1989. În perioada 1996 - 2008 urmează cursurile Liceului Teoretic „Johannes Honterus".
În perioada 2007 - 2008 urmează cursurile Şcolii populare de artă, Braşov, bass electric şi în paralel lecţii de armonie şi teoria muzicii cu prof. Dan Pavelescu. În august 2008, 2009 şi 2010 participă la taberele de jazz şi muzică improvizată de la Sfântu Gheorghe, sub îndrumarea profesorilor Tibor Barna (contrabas), Robert Benko (contrabas). În noiembrie 2010 şi martie 2011 participă la workshopuri de Jazz cu Toth Viktor (saxofon). Din 2008 şi până în prezent studiază la Universitatea Naţională de Muzică București, secţia Jazz/ Muzică uşoară. Din februarie 2011 şi până în prezent este membru al Proiectului Ballads & Blues alături de Mircea Tiberian, Ana-Cristian Leonte şi Vlad Popescu. Până în prezent colaborează cu importanți muzicienii de jazz. Participă la festivaluri importante din România precum: „Festivalul George Enescu", Bucureşti (alături de „Accord Vibes" şi „Corul de copii Radio”); „Etnica", Vama Veche (alături de Ana-Cristina Leonte); „Gala de Blues – Jazz Kamo", Timişoara (cu „Dan Alex Mitrofan Quartet"); „Zilele Jazzului Românesc", Braşov (alături de „New Wave Trio" şi „Mircea Tiberian New Trio").
Partenerul ICR Istanbul, IKSEV (İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı/ Fundația de Cultură și de Artă Izmir) - este cel mai important operator cultural din Izmir, cele două evenimente principale pe care le organizează, Festivalul European de Jazz și Festivalul Izmir fiind cele mai valoroase și mai așteptate evenimente culturale din oraș. Festivalul propune publicului de pe malurile Egeei momente de jazz experimental, jazz electronic, jazz european contemporan în toate variațiile genului.
Organizat în fiecare an începând cu 1994, festivalul este membru al Europe Jazz Network. Printre partenerii festivalului se numără institutele culturale europene din Turcia, consulatele statelor europene prezente la Izmir, corporații și autorități locale.
Printre acestea menționăm Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din Izmir, Consulatul Italiei la Izmir, Consulatul Greciei la Izmir, Consulatul General al Poloniei la Istanbul, Ambasada Olandei la Ankara, festivalul oferind astfel un bun exemplu de cooperare culturală europeană.
Institutul Cultural Român de la Istanbul va colabora pentru a doua oară cu IKSEV, după succesul de anul trecut al proiectului muzical Florin Răducanu Jazz Balance between traditional-classical & free jazz. - transmite ICR Istanbul.