- 2 December 2019
- Etichete ICR ICR Tel Aviv Constantin Chiriac Recital Dezbatere FITS
Constantin Chiriac, fondatorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și director al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, va susține recitalul „Domnule și frate Eminescu”, în cadrul evenimentului „Ipostaze ale artei românești”, care se va desfășura joi, 5 decembrie, ora 17.00, la sediul ICR Tel Aviv. Reprezentația este construită ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, care porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Vor fi prezentate fragmente ale scrisorilor și scrierilor lui Ion Creangă (Amintiri din copilărie) și din versuri ale poeziilor lui Mihai Eminescu (Speranța, Glossă, Trecut-au anii, Revedere, Alei mică, alei dragă, Urât și sărăcie), dar și a unei poezii de Marin Sorescu (Noi, cei îngrozitori de mari) și a unei poezii de Anton Pann (Povestea vorbei). De asemenea, Constantin Chiriac va dialoga cu teatrologul Octavian Saiu despre importanța FITS în diplomația culturală.
În cadrul evenimentului, vor mai avea loc vernisajul expoziției artistei Bianca Predoi, intitulată „Strata” și găzduită de ICR Tel Aviv, în perioada 5 decembrie 2019 – 3 ianuarie 2020, și prezentarea cărții „Clipa ca imagine. Teatru şi fotografie” de Octavian Saiu, apărută la Editura Nemira, în colecţia Yorick, în 2018. Expoziția artistei Bianca Predoi, intitulată „Strata”, cuprinde o serie de 20 de picturi pe pânză, cu dimensiuni cuprinse între 80 x 160 cm și 120 x 320 cm, ce înfățișează atât peisaje urbane și portrete, cât și pictură abstractă și semi abstractă, inspirată din straturile geodezice ale Pământului.
Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și director al Bursei de Spectacole de la Sibiu. Este, de asemenea, profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University (2008) și al Universității de Vest Timișoara (2018), susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă. În calitate de actor, a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți cum ar fi Iulian Vișa, Andriy Zholdak, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete și Kushida Kazuyoshi. A fost decorat de către Guvernul Japoniei cu „Ordinul Soarelui Răsare”, decorație conferită pentru contribuția adusă la promovarea culturii japoneze în România și a schimburilor în domeniul artistic dintre Japonia și România.
Spectacolul „Povestea prințesei deocheate“ /„The Scarlet Princess“, producție a Teatrului Radu Stanca din Sibiu, cu regia și scenariul semnate de Silviu Purcărete, va avea trei reprezentații în „Les Halles de Schaerbeek“, la Bruxelles, pe 17, 18 și 19 decembrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA.Institutul Cultural Român este coordonatorul participării țării noastre ca țară invitată la ediția 2019 a festivalului EUROPALIA.
Bianca Predoi este o artistă stabilită la Bruxelles, ale cărei interese acoperă atât arhitectura, literatura și artele plastice. În această ultimă calitate, a expus, printre altele, în cadrul celei de-a IX-a Bienală de la Florența (2013), cu proiectul intitulat “Ethics DNA of Art”, la Trienala de Arte Vizuale de la Roma (Sapienza Gallery) din 2014, la Montreux Art Gallery în Elveția (2019), urmând ca în 2020 să expună în incinta Art Shopping Carrousel du Louvre, în Paris.
Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia, Hong Kong şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la mai multe universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival”, din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. De asemenea, deține poziția de Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale.