- 17 January 2024
- Etichete Icr Cristi puiu Anca puiu Ana maria pirvan Filmul mmxx
Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține prezența regizorului Cristi Puiu și a producătoarei Ana Maria Pîrvan la cea de-a 35-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Trieste, desfășurat în perioada 19-27 ianuarie 2024.
Filmul MMXX, r.: Cristi Puiu, va fi proiectat în secțiunea Lungometraggi Fuori Concorso duminică, 27 ianuarie 2024, ora 16.00, la Politeama Rossetti. Pelicula va avea premiera în Italia cu ocazia IFF TRIESTE, iar regizorul Cristi Puiu, invitat special al festivalului, va susține un masterclass în data de 27 ianuarie. Totodată, ICR susține și participarea producătoarei Ana Maria Pîrvan, invitată în cadrul programului „When East Meets West”. Producătoarea a fost selectată pentru ediția „East&West Co-production Inspirational Lab”, care va avea loc în perioada 21-24 ianuarie.
Filmul spune patru povesti urbane în perioada pandemiei covid, prezentate cu umor si ironie. Din distribuția filmului MMXX fac parte actorii: Bianca Cuculici, Florin Țibre, Ileana Puiu, Dragoș Bucur, Dorian Boguță, a editorului filmului Bogdan Zărnoianu. MMXXeste o producţie Mandragora împreună cu Actorie de Film (România), Youbesc (Republica Moldova), Shellac (Franţa).
Cristi Puiu este cunoscut publicului din întreaga lume ca inițiator al Noului Val din cinemaul românesc prin filmele sale multi-premiate în cele mai importante competiții de gen ale lumii: Marfa și banii (Quinzaine des réalisateurs 2001), Moartea domnului Lăzarescu (Festival de Cannes 2005), Aurora (Festival de Cannes 2010), Sieranevada (Festival de Cannes 2016), Malmkrog (Berlinale 2020). A studiat arte vizuale și cinema la Universitatea Ecole Supérieure des Arts-Visuels din Geneva, Elveția.
„When East Meets West” este una dintre cele mai importante platforme de co-producție din regiune, concepută special pentru a combina programele de formare adresate producătorilor, elaborarea politicilor și strategiilor destinate industriei de film și dialogului.
„East&West Co-production Inspirational Lab” este un program creat pentru a aduce la un loc producători din Europa cu producători de film activi de pe alte continente, dar și pentru a discuta noi modele de business și finanțare.
De asemenea, producătoarea Anca Puiu va fi prezentă în calitate de membră a juriului în cadrul competiției oficiale, Concorso Lungometraggi, în perioada 24-27 ianuarie 2024.
Prezența Anei Maria Pîrvan în cadrul acestui program apare în contextul producției unuia dintre filmele la care lucrează în acest moment, în calitate de producător, lungmetrajul hibrid de animație King Wray, scris și regizat de AntonGroves și Damian Groves. Filmările vor avea loc în vara și toamna anului 2024, în România și Ungaria. Prezența la programul de la Trieste va facilita întâlnirile cu partenerii proiectului și va oferi oportunități de stabilire a unor noi parteneriate. Cu o formare în cadrul Facultății de Filosofie, dar și în cadrul workshop-urilor internaționale dedicate producătorilor şi scenariștilor, Ana Maria Pîrvan crede într-o abordare creativă a muncii unui producător. După o experiență de 9 ani, ca Line Producer/Production Manager într-una dintre cele mai mari case de producție din București, Ana Maria a înființat Anchor films, care își propune să găsească o nouă generație de regizori cu abordări creative și subiecte noi pentru publicul din România. În aceeși măsură, studioul se concentrează pe aducerea în România a unor programe internaționale de formare pentru realizatori de film.
Festivalul Internațional de Film de la Trieste, organizat de asociația Alpia Adria Cinema din 1987 și axat inițial pe cinematografia din țările Europei Centrale și de Est izolate de apartenența la blocul sovietic, promovează informarea, dezbaterea și cooperarea reciprocă între operatorii industriei de producție audiovizuală, și în special a filmelor din Europa Centrală și de Est. Secțiunile competiției se concentrează pe acele filme care prezintă originalitate și inovație lingvistică, precum și pe producțiile axate pe probleme specifice ale societății și culturii țărilor lor de origine. Pe lângă selecția oficială și programele conexe, începând cu 2010 festivalul găzduiește întâlnirile de coproducție „When East Meets West”, care implică peste 120 de profesioniști veniți din toată Europa.
Din program fac parte mai multe filme românești și documentare: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, r.: Radu Jude (secțiunea Eventi Speciali); Libertate, r. Tudor Giurgiu (secțiunea Concorso Lungometraggi); Între revoluții, r. Vlad Petri (secțiunea Concorso Documentari); 77 de ani înapoi, r.: Dan Stroie, Alexandru Bodrug (secțiunea Documentari Fuori Concorso).
Ceremonia de închidere a festivalului va avea loc în data de 27 ianuarie. Mai multe detalii: https://triestefilmfestival.it/